În perioada 19 noiembrie – 2 decembrie 2023, se desfășoară programul CERN Romanian Students Internship 2023 (CERN SIP-RO 2023). Evenimentul are loc la CERN (The European Organization for Nuclear Research) Geneva și reprezintă o inițiativă pilot dedicată studenților de la Facultățile de Fizică din România, stat membru CERN din 2016.
Prin intermediul acestui program intensiv, care se întinde pe durata a două săptămâni, studenții participanți se familiarizează, într-un cadru deschis și interactiv, cu cel mai mare accelerator de particule din lume și asistă la numeroase prezentări despre tehnologiile și fizica din spatele acestuia, direct de la membrii echipelor CERN.
CERN SIP-RO 2023 se adresează studenților de la ciclul de licență și le oferă acestora atât noțiuni teoretice, cât și activități practice menite să le aprofundeze cunoștințele de fizica energiilor înalte. Ca atare, studenții participanți primesc șansa de a interacționa atât cu cercetătorii români și internaționali, cât și cu echipele românești care participă la experimentele din cadrul CERN.
La această ediție pilot participă 12 studenți aflați în anii III și IV de studiu, selectați la nivel național de la patru Facultăți de Fizică din țară (București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara). Programul este conceput astfel încât studenții au ocazia de a deprinde noțiuni introductive ale fizicii particulelor elementare, de a se familiariza cu detectorii de la LHC (Large Hadron Collider) și de a acumula cunoștințe computaționale și teoretice din domeniul fizicii energiilor înalte. Totodată, au loc vizite la principalele facilități de cercetare și laboratoare experimentale, multe dintre ele unice în lume. Ultima zi a evenimentului este dedicată discuțiilor și prezentărilor realizate de participanți, pe diverse teme abordate în cadrul programului.
Echipa de organizare CERN SIP-RO 2023, coordonată de Universitatea din București, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și ECO Group CERN, aduce împreună cercetători și cadre didactice din diferite echipe de la CERN, institute și universități importante din țară și din străinătate.
Programul este finanțat prin modulul CERN-RO (PNCD IV – agenția de finanțare Institutul de Fizică Atomică), proiectul DUROCERN – Descoperă Universul cu Romania@CERN (DUROCERN), coordonat de Institutul de Științe Spațiale – Filiala INFLPR și în care Universitatea din București este partener alături de IFIN-HH și INFM (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor).
Coordonatorul național al programului CERN SIP-RO 2023 este lect. univ. dr. Roxana Zus, cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității din București și reprezentant desemnat al României în „CERN Teacher and Student Forum”. Echipa de organizare îi are alături pe cercetătorii IFIN-HH din grupul ATLAS/CERN, coordonat de CS I Dr. Călin Alexa, și pe Ioana Duminică, doctorandă la Universitatea din București și membră a grupului ATLAS (CERN), beneficiind totodată de suportul echipei administrative din universitate.
Mai multe informații despre acest program sunt disponibile aici.