La 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității, cea mai amplă mișcare anticomunistă din Europa de Est, Universitatea din București a primit vizita domnului Klaus Iohannis, Președintele României, în cadrul unui eveniment care și-a propus să realizeze un exercițiu de rememorare colectivă a momentelor din iunie 1990.
În prezența reprezentanților comunității academice a Universității din București – cadre didactice și studenți –, Klaus Iohannis a subliniat rolul important al universităților, care „au fost, rămân și vor fi și pe viitor un far pentru democrație, menținând viu spiritul civic și încurajând participarea activă a comunității academice la viața cetății”.
„Mă bucur, totodată, că, în acest an, la 30 de ani de la Revoluție, Palatul Universității din București va intra într-un amplu proces de restaurare din fonduri publice. Conservarea acestui simbol național este o datorie de onoare față de tradiția noastră universitară, dar și față de cei care au apărat tânăra noastră democrație, obținută cu atâta jertfă. Prin educația oferită, mediul universitar se constituie, totodată, într-un promotor al adevărului științific și un decodor al fake-news-urilor pe care, din păcate, le întâlnim tot mai des. Cred cu tărie în contribuția pe care o puteți aduce în marile dezbateri ale societății, pentru a răspunde corect provocărilor și a dezavua manipulările. Admir verticalitatea cu care universitatea a știut să abordeze diferite perioade dificile din istoria recentă. De aceea, autonomia universitară și libertatea academică sunt esențiale pentru ca instituțiile de învățământ superior să își poată îndeplini corect menirea, cu responsabilitate față de întreaga societate, în absența presiunilor și a ingerințelor de orice fel”, a conchis Klaus Iohannis.
La rândul său, profesorul Marian Preda, Rectorul Universității din București, a rememorat perioada 13-15 iunie 1990, amintind de violențele înfăptuite de mineri asupra studenților și profesorilor Universității din București. „(…) suntem mândri de istoria Universității noastre care a dat României o însemnată parte a elitei sale intelectuale și administrative, de performanțele științifice ale profesorilor și cercetătorilor, de prezența constantă în topurile internaționale, de studenții și de absolvenții noștri, profesioniști apreciați de angajatorii din România și din lume. Dar suntem la fel de mândri că spiritul liber, valorile democrației și ale societății deschise, în special libertatea, dreptatea socială, promovarea meritului au fost păstrate și sunt adânc impregnate în cultura noastră instituțională”, a punctat Rectorul Marian Preda în alocuțiunea sa.
Intervențiile celor doi – Președintele Klaus Iohannis și Rectorul Marian Preda – pot fi accesate aici.
În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziția „30 de ani de la Piața Universității”, organizată de Muzeul Universității din București. Expoziția aduce în atenție importanța valorilor democratice și rolul Universității din București ca factor coagulant al dezbaterilor civice în primele luni după Revoluția Anticomunistă din Decembrie 1989, făcând publice o parte din informațiile documentate în cadrul expoziției digitale de la Muzeul Universității din București (http://muzeu.unibuc.ro/ro/fpu30).
„Prin această expoziție, omagiem împlinirea a 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității, prima manifestație publică de amploare de după 1989 din România, în care elitele intelectuale ale României, tinerii, în majoritate studenți, participanții la Revoluția din decembrie 1989, au manifestat aici, aproape, în Piața și din Balconul Universității, militând pentru desprinderea definitivă de comunism și de practicile sale”, a remarcat profesorul Marian Preda, Rectorul Universității din București.
Evenimentul face parte din proiectul „Piața Universității – de 30 de ani, kilometrul 0 al democrației românești”, o inițiativă colectivă a Rectoratului Universității din București, a Facultății de Istorie, a Facultății de Științe Politice, a Muzeului Universității din București și a Centrului de Cercetare a Totalitarismelor „Hannah Arendt” care se dorește a fi un act de reparație morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, precum și o invitație la dialog, rememorare și introspecție adresată societății academice și civile.
În cadrul proiectului a fost lansat și website-ul www.piatauniversitatii.unibuc.ro, spațiul în care toți cei interesați pot urmări interviuri-mărturii ale celor care au participat la evenimentele din 1990, pot accesa o sinteză a presei vremii, dar și expoziția digitală 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității (1990-2020), realizată de Muzeul Universității din București. Expoziția, care poate fi accesată aici, urmărește desfășurarea Fenomenului Piața Universității, aducând periodic în atenția publicului interesat noi și noi detalii, lăsând însă în seama vizitatorului formarea propriului punct de vedere privind evenimentele din urmă cu trei decenii.