Vineri, 12 noiembrie 2021, Facultatea de Geografie a Universității din București a organizat online conferința cu tema Geographical Sciences And Future Of Earth, un eveniment științific organizat anual.
În 2021, ajunsă la cea de-a doua ediție, organizarea conferinței a fost posibilă prin implicarea membrilor departamentului de Geomorfologie, Pedologie și Geomatică.
În prima parte a conferinței, cuvântul de deschidere a fost rostit de prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București. De asemenea, au mai avut intervenții prof. univ. dr. Alexandru Nedelea, decanul Facultății de Geografie, și conf. univ. dr. Răzvan Oprea, directorul Departamentului Geomorfologie, Pedologie și Geomatică.
Tot în prima zi a evenimentului, a avut loc Sesiunea Plenară, prezentările au vizat teme de legătură între mediul natural și societatea umană. Printre conferențiarii la eveniment îi amintim pe: profesorul Emmanuel Reynard de la Institute of Geography and Sustainability and Interdisciplinary Centre for Mountain Research, University of Lausanne (Elveția), profesorul Chaouki Benabbas de la Constantine 3 University, Institute of Urban Techniques Management (Algeria) cercetătorul științific dr. senior Viorel Chendeș, de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
Partea a doua a conferinței, dedicată sesiunii pe secțiuni, a devenit un forum deschis geografilor din învățământul superior și cel preuniversitar, o dezbatere despre cele mai recente aspecte din toate subdomeniile de cercetare a teritoriului și activitatea didactică geografică, subiecte de actualitate discutate de către organizatori, participanți, precum și specialiști din domeniile conexe.
Au fost propuse șase direcții principale – Relief, soil and geotechnologies, Water – Society – Environment, Weather and Climate, Territorial, Economic and Social Processes, Challenges of Environment and Human Dimension, Teaching Geography, cu 11 sesiuni, în care s-au înscris cele 95 de lucrări ale celor peste 200 de participanți din țară și din străinătate, mai mult de 20 de specialiști din Elveția, Algeria, Italia, Bulgaria, Turcia și Statele Unite ale Americii.
Programul integral conferinței și volumul de rezumate pot fi accesate pe pagina dedicată conferinței.