Comunitatea cadrelor didactice din cadrul Alianței CIVIS este invitată să depună, până pe 30 noiembrie 2023, propunerile pentru următoarea serie de cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs).
BIPurile sunt astfel gândite și concepute pentru a sprijini dezvoltarea mobilităților pe termen scurt. Este vorba despre un set de cursuri bazate pe un model hibrid de mobilitate, ce include o componentă fizică de 5 zile și una virtuală (online).
Mai mult decât atât, abordarea utilizată în cadrul acestui tip de program este una interdisciplinară și dedicată conceptului de excelență academică. Traversând granițele subiectelor, curriculelor și domeniilor tradiționale, cursurile hibride intensive le garantează participanților o viziune nouă asupra temelor și domeniilor lor de studiu.
Acest tip de program este însă o oportunitate inedită nu doar pentru studenți, ci și pentru cadrele didactice implicate în dezvoltarea și implementarea sa. Schimbul de experiență cu profesori de la alte universități membre sau partenere ale alianței, predarea interdisciplinară și multiculturală, precum și perioada de mobilitate fizică susținută într-una dintre țările-gazdă ale programului pot fi un pas uriaș în dezvoltarea profesională a fiecăruia dintre membrii comunității academice.
Fie că este vorba despre un nou proiect educațional internațional ce necesită finanțare, ori despre un program aflat deja în derulare care poate și se dorește a fi dezvoltat la un nivel superior, fiecare curs hibrid intensiv (BIP) propus trebuie să fie rezultatul unei colaborări între profesori de la minimum trei universități membre CIVIS, respectând următoarele criterii de eligibilitate: format mixt (sesiuni virtuale și 5 zile de mobilitate fizică); participarea studenților să poată fi recompensată cu 3-9 ECTS (punctajul exact va fi definit de organizatori).
Propunerile trebuie să fie în legătură cu cel puțin unul dintre cele 5 hub-uri ale Alianței CIVIS: Sănătate; Orașe, teritorii și mobilitate; Clima, Mediu, Energie; Transformare digitală și tehnologică; Societăți, cultură și patrimoniu.
De asemenea, având în vedere că vorbim despre un format de mobilitate Erasmus+, fiecare BIP trebuie să îndeplinească cerințele și reglementările acestui tip de program pentru a putea primi finanțare.
Toate detaliile privind condițiile de eligibilitate, calendarul de implementare și analiză a proiectelor precum și manualul de concepere a unui BIP sunt disponibile aici.
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectată de Comisia Europeană între primele 17 universități-pilot europene, Alianța CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70 000 de membri ai personalului, inclusiv 37 400 de cadre universitare și cercetători.