În perioada 20 – 25 mai 2024, Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie al Universității din București și Centrul de Cercetări de Logică, Filosofie și Istoria Științei (CELFIS) vor organiza cea de-a VII-a ediție a „Conferinței Naționale Online de Filosofie Teoretică pentru Studenți”.
Evenimentul se va desfășura online, pe pagina Jurnalului Departamentului de Filosofie Teoretică.
Conferința este dedicată tuturor studenților înscriși la programe de licență și masteranzilor care urmează studii de filosofie. Prezentările vor aborda teme de ontologie, metafizică, epistemologie, filosofia limbajului, filosofia minții, filosofia științei și a tehnologiei, filosofia logicii, filosofia religiei, filosofia acțiunii, etică teoretică. Sunt încurajate atât abordările specifice tradiției filosofiei analitice, cât și cele care se încadrează în tradiția fenomenologică.
Programul evenimentului poate fi consultat accesând acest link.
În cadrul Departamentului de Filosofie Teoretică a UB sunt oferite cursuri din sfera logicii, a filosofiei limbajului, a filosofiei minţii şi a ştiinţelor cognitive, precum şi a epistemologiei sau a istoriei şi filosofiei ştiinţei. Departamentul oferă cursuri cu caracter general, de dezvoltare a abilităţilor argumentative şi de gândire critică, dar şi cursuri care urmăresc instruirea specifică în sub-domeniile abordate ale filosofiei. Programa dezvoltată de membrii Departamentului de Filosofie Teoretică îi ajută pe studenţi să se familiarizeze cu principalele teorii filosofice cu privire la existenţă, cunoaştere, adevăr, minte, ştiinţă, şi de asemenea, să deprindă şi să exerseze abilităţile de a argumenta, de a gândi critic, sistematic şi riguros.
CELFIS este unul dintre cele mai active centre de cercetare ale Universităţii din Bucureşti, cu activităţi de cercetare fundamentală şi aplicată în domeniile logicii, filosofiei şi istoriei ştiinţei. Membrii CELFIS participă la programe de cercetare naţionale şi internaţionale cu accent pe istoria şi filosofia ştiintelor naturii. CELFIS colaborează activ cu colective de cercetare din Marea Britanie, SUA, Germania, Australia şi Noua Zeelandă.