Universitatea din București a acordat marți, 20 noiembrie 2018, titlul onorific de Doctor Honoris Causa academicianului Victor Matveev pentru merite științifice remarcabile în domeniul Fizicii particulelor elementare, a Fizicii energiilor înalte și a Teoriei cuantice a câmpului. Prin această distincție, academicianul Victor Matveev a devenit membru al comunității academice a Universității din București.
Doctor Honoris Causa al mai multor universități și membru de onoare în numeroase academii naționale de științe și în diferite asociații internaționale ale fizicienilor, Victor Matveev este, din 2011, directorul general al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN), Dubna, Rusia.
În Laudatio Domino, prof. univ. dr. Alexandru Jipa de la Facultatea de Fizică a Universității din București a menționat cele peste 400 de articole publicate în reviste cotate ISI și miile de citări ale academicianului Victor Matveev, arătând totodată că importanța contribuției sale științifice a la Fizica hadronilor și la Modelul Standard al interacțiilor particulelor elementare este legată de cercetările experimentale realizate la Tevatron (Fermilab, SUA) și la Large Hadron Collider (CERN, Elveția). Președinte al consiliului de conducere al Colaborării „Rusia și statele membre Dubna” în experimentul Compact Muon Solenoid de la CERN, acad. Victor A. Matveev a contribuit, de-a lungul timpului, la crearea și dezvoltarea unor importante infrastructuri de cercetare la Institutul de Cercetări Nucleare al Academiei Ruse de Științe, precum acceleratorul de mare intensitate și complexul experimental al fabricii de mezoni de la Moscova, observatorul de neutrini de la Baksan sau telescopul de mare adâncime de neutrini din lacul Baikal. Totodată, în Laudatio Domino, profesorul Jipa a subliniat faptul că, sub conducerea acad. Victor A. Matveev, au fost create facilități experimentale unice în lume, cum este sursa pulsată de neutroni, pusă în funcțiune cu succes în 1978. Mai mult, ca director al IUCN, acad. V. Matveev a depus eforturi uriașe pentru a realiza mega-proiectul de cercetare științifică de la IUCN – collider-ul de ioni bazat pe Nuclotron – capabil să identifice procese rare, fundamentale, produse în condiții extreme, la dimensiuni foarte mici, care ne permit să înțelegem originea Universului. Prin întreaga sa activitate, acad. Victor Matveev a reușit să transforme IUCN într-un centru științific internațional deschis unei largi cooperări cu alte centre naționale și internaționale, precum și dezvoltării unei noi generații de fizicieni și specialiști.
Prof. univ. dr. Marian Preda, președintele Senatului Universității din București, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa academicianului Victor Matveev în semn de recunoaștere pentru activitatea remarcabilă în cercetarea fizicii și pentru influența sa pozitivă asupra comunității academice ruse și internaționale.
În discursul său de mulțumire, academicianul Matveev și-a exprimat recunoștința față de Facultatea de Fizică a UB, atât pentru intensa și valoroasa colaborare desfășurată în timp, cât și pentru primirea titlului onorific de Doctor Honoris Causaal UB. În continuare, academicianul Victor Matveev a făcut o descriere amănunțită a structurii și a activităților Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia, insistând atât asupra rezultatelor excepționale obținute de-a lungul anilor, cât și asupra proiectelor de viitor și perspectivelor științifice ale IUCN. Acad. Victor Matveev și-a încheiat prezentarea cu un citat aparținând scriitorului Anton Cehov, conform căruia știința nu poate fi națională, așa cum tabla înmulțirii nu poate fi națională. În momentul în care o știință ar deveni națională, ea ar înceta să mai fie știință. În acest sens, academicianul a precizat că una dintre misiunile esențiale ale științei, în spiritul căreia își desfășoară activitatea și IUCN, este aceea de a aduce națiunile împreună, colaborarea internațională reprezentând una dintre valorile fundamentale ale umanității.
Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Victor Matveev, Universitatea din București celebrează o personalitate cu totul remarcabilă, ale cărei contribuții în Fizica particulelor elementare, Fizica energiilor înalte și în Teoria cuantică a câmpului, dar și în gestionarea unui important centru de cercetare au condus la descoperiri și inovații incontestabile în domeniu.
Broșura integrală a ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa academicianului Victor Matveev poate fi consultată aici.