În perioada 18-19 noiembrie 2022, Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere din cadrul Universității din București, în colaborare cu Centrul de Studii Românești, Centrul de Lingvistică Teoretică şi Aplicată (CLTA) și Centrul de Lingvistică Computaţională „Solomon Marcus” organizează cel de-al XXII-lea Colocviu Internațional de Lingvistică.
Sub titlul „Lingvistică sincronică, diacronică și tipologică”, evenimentul reunește un număr mare de cercetători din țară și din străinătate, și acoperă, ca edițiile precedente, o tematică foarte largă, din diverse domenii şi direcţii de cercetare a limbii române și, în general, a lingvisticii.
După doi ani în care s-a desfășurat online, colocviul, care va avea loc la Facultatea de Litere a Universității din București (Strada Edgar Quinet, nr. 5, sector 1, București), se adresează atât lingviștilor din ţară, cât şi celor din străinătate.
Atelierele găzduite de colocviu – Conversiunea/derivarea cu afix zero și Terminologie – între diacronie și sincronie. Aspecte teoretice, metodologice și aplicative – vor avea loc în format hibrid. La primul atelier invitat este Jan Don de la Open University din Olanda și la cel de-al doilea, Annick Englebert de la Université libre de Bruxelles din Belgia.
Invitații care vor susține comunicări în plen sunt profesorii Paolo Canettieri de la Università degli Studi “La Sapienza” di Roma, Béatrice Charlet-Mesdjian de la Aix-Marseille Université și Laurence Rosier de la Université libre de Bruxelles.
Panelurile reuniunii științifice acoperă principalele domenii științifice ale limbii române, precum și aria tematică a didacticii : Gramatică. Fonetică / Grammar. Phonetics; Lexicologie și lexicografie. Semantică. Terminologii / Lexicology and Lexicography. Semantics. Terminology; Istoria Limbii Române. Istoria Limbii Române Literare. Dialectologie. Etimologie / History Of Romanian. History Of Literary Romanian. Dialectology. Etymology; Pragmatică și stilistică / Pragmatics and Stylistics; Didactica Limbii Române sau a altei limbi ca limbă străină / Teaching a Foreign Language (Romanian or pther Language); Didactica Limbii Române ca limbă maternă / Teaching Romanian as a Mother Tongue.
Lansări de carte
În prima zi a evenimentului științific, începând cu ora 18:15, în Amfiteatrul „Odobescu” al Facultății de Litere a UB, vor avea loc mai multe lansări de carte ale mai multor profesori UB, reputați specialiști în lingvistică.
Volumele, majoritatea apărute la Editura Universității din București / Bucharest University Press, abordează teme diferite din sfera stilisticii, a lingvisticii teoretice sau aplicate, precum și terminologii specifice.
Astfel, participanții pot lua parte la următoarele lansări: Isabela Nedelcu, Irina Paraschiv, Andra Vasilescu (ed.), Orientări actuale în lingvistica teoretică și aplicată. Actele celui de al 21-lea Colocviu Internațional al Departamentului de Lingvistică (București, 19-20 noiembrie 2021), București, Editura Universității din București / Bucharest University Press, 2022; Florica Dimitrescu, Din terminologia maladiei COVID-19 și a „anturajului” său – anul 2020 –, București, Editura Academiei Române, 2022; Mihaela Mancaș, Stil și stilistică. Studii. vol. I-II, București, Editura Universității din București / Bucharest University Press, 2022; Liliana Ionescu-Ruxăndoiu, Mihaela-Viorica Constantinescu, Gabriela Stoica, Șerban Hartular (ed.), Attitude and Stance in Discourse, Cambridge, Cambridge Scholar Publishing, 2022; Blanca Croitor, Dinamica vocabularului limbii române. Mic dicționar de cuvinte recent atestate, București, Editura Universității din București / Bucharest University Press, 2022.
Programul integral al evenimentului, lista conferențiarilor și detalii cu privire la datele de conectare pot fi accesate aici.