Oficial, pandemia s-a încheiat încă din luna martie, atunci când cele mai multe dintre restricții au fost ridicate de autorități, iar ceea ce era obligatoriu a devenit recomandare. Viața a reînceput să revină la normal treptat și pentru comunitatea Universității din București. Cursurile facultăților s-au reluat aproape integral față în față, după mai bine de doi ani de on-line. Cu toate acestea, medicii au avertizat că boala nu a dispărut, iar responsabilitatea individuală este mai importantă ca niciodată.
Pentru a transmite această idee în comunitate, în cadrul proiectului „Anti-COVID Waves – Valuri Anti-COVID la UB”, proiect al Universității din București, realizat cu sprijinul Ambasadei Țărilor de Jos în România, a fost organizată o competiție de idei pentru studenți. Aceștia au fost provocați să spună ce a însemnat pandemia pentru ei, să vorbească despre perioada restricțiilor, dar și despre responsabilitatea individuală în perioada următoare.
Trei proiecte au fost declarate câștigătoare și implementate pe perioada verii:
• Echipa ASCampioanele, coordonatori de proiect Maria Teodora Șuta și Gabriela Cerasela Forțu (FJSC), a propus realizarea unui număr tematic al revistei facultății, Etajul 6
• Echipa The Champions, coordonatori de proiect Maria-Antonia Rădoi și Ciprian Lazăr (FJSC), a propus un Treasure Hunt, în București, care a avut ca scop principal educarea participanților cu privire la conținutul vaccinului anti-SARS-COV2, dar și la importanța protejării, în continuare, împotriva virusului.
• Echipa Dream Team, coordonatori de proiect Renata Rusu și Roberta Chiș (FJSC), a propus organizarea unui eveniment menit să schimbe percepția oamenilor în ceea ce privește masca medicinală, demonizată de mulți în pandemie, dar care reprezintă una dintre cele mai sigure metode de protecție împotriva răspândirii virusului.
Revista Etajul 6, număr dedicat pandemiei și revenirii post-pandemice
Revista Etajul 6 este unul dintre cele mai vechi proiecte ale Asociației Studenților la Comunicare, asociația studențească reprezentativă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Ediția specială a revistei „Etajul 6” le-a prezentat studenților UB informații cu privire la COVID-19, de la moduri în care putem să ne protejăm în continuare de virus, la experiențele doctorilor, profesorilor și studenților.
Echipa care s-a ocupat de numărul special al revistei a încercat să le ofere colegilor o perspectivă mult mai largă privind modul în care pandemia ne-a afectat pe fiecare, indiferent de meseria pe care o avem, să ofere sfaturi prin care să poată să se protejeze în continuare de virus și să arate și părțile bune ale pandemiei, mai exact ce am învățat cu ajutorul ei.
Revista a cuprins următoarele articole:
„Pandemia de fake-news”: prin acest articol, studenții au încercat să îi facă pe cititori și mai conștienți de existența știrilor false și de faptul că, în perioada pandemiei, ele au fost mult mai vizibile. De asemenea, au fost prezentate și moduri prin care să recunoască știrile false și cum să se ferească de ele.
„Post-pandemia din perspectiva medicilor”: un interviu cu dr. Radu Țincu, medic primar în cadrul secției de terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgență București. Acesta a răspuns la întrebările legate de virus, de vaccin și a oferit și sfaturi despre cum să ne protejăm în continuare.
„Ce urme și-a lăsat pandemia în mintea omului?”: un interviu cu psihologul Gigi Ghinea, care a explicat ce efecte a avut perioada pandemiei asupra noastră. De la sentimente de izolare, la anxietate, teamă și schimbarea bruscă a obiceiurilor. De asemenea, a oferit sfaturi studenților pentru a putea trece mai ușor în această nouă etapă post pandemică.
„Din sălile amfiteatrelor, pe link-urile de Zoom”: mai mulți profesori din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării au împărtășit perspectiva lor asupra perioadei pandemice. Cum a fost trecerea în online, cum s-au adaptat învățământului digital și cum a fost revenirea în băncile facultății.
„Ce am învățat în pandemie?”: un articol care le-a prezentat cititorilor lucrurile bune pe care le-am învățat cu toții în pandemie. De la diverse rețete culinare, la cum să facem sport acasă, sau chiar să folosim tehnologia și gadget-urile mult mai bine. Este un articol relaxant, care oferă o perspectivă pozitivă asupra acestei perioade.
„Din fața calculatorului, în băncile facultății”: un articol care a strâns experiențele mai multor studenți ai Universității din București, care au povestit cum a fost pentru ei perioada pandemică, ce le-a lipsit cel mai mult și cum a decurs trecerea în offline.
Pe lângă articole, echipa le-a oferit cititorilor și urmăritorilor de pe Instagram șansa să se înscrie la un concurs cu ocazia lansării noului număr. Astfel, cei care descriau într-un comentariu la postarea care anunța apariția revistei starea lor din timpul pandemiei, puteau câștiga un Smartwatch Fitbit Versa 2. Ulterior, câștigătorul a fost ales prin tragere la sorți și anunțat în noul număr al revistei.
Treasure Hunt-ul Anti-COVID WAVES, o aventură prin locațiile centrelor de vaccinare închise
În lupta cu virusul COVID-19, de la sfârșitul anului 2020 am avut un ajutor: vaccinul. Campania de vaccinare a început la sfârșitul lunii decembrie în toată Uniunea Europeană și în mai multe state ale lumii. Vaccinul a redus probabilitatea să luăm virusul și a făcut ca, dacă totuși ne îmbolnăvim, formele să fie unele ușoare. Au fost însă multe controverse legate de aceste vaccinuri, iar una dintre echipele câștigătoare a propus un proiect menit să răspundă la întrebarea care s-a pus obsesiv în perioada pandemică: „Ce conține vaccinul”.
Treasure Hunt-ul propus de echipa The Champions a avut loc pe 13 iunie în București și a adus la start patru echipe de studenți de la mai multe facultăți din cadrul Universității din București. Treasure Hunt-ul a început din Piața Universității și s-a desfășurat în mai multe zone din Capitală. Participanții au primit o hartă cu nouă checkpoint-uri unde au fost centre de vaccinare în trecut, fiecare checkpoint având un număr de puncte alocat.
Participanții și-au putut alege singuri traseul și strategia, astfel încât să acumuleze cât mai multe puncte. La fiecare checkpoint, voluntarii ASC le-au arătat participanților un videoclip în care era prezentat un ingredient al vaccinului anti-COVID, iar apoi li se adresa o întrebare pe baza informațiilor din videoclip. Dacă răspundeau corect, primeau întregul punctaj alocat checkpoint ului, dacă răspundeau greșit, primeau doar jumătate din punctaj. Pe lânga asta, pe tot parcursul evenimentului, echipele au avut de îndeplinit mai multe provocări obligatorii.
După îndeplinirea acestor provocări, participanții primeau un bilețel cu numele unui ingredient din vaccinul anti-COVID. Mai mult, în cateva parcuri din București au fost ascunse stickere cu logo-ul Treasure Hunt-ului. Dacă le găseau, echipele participante primeau puncte extra.
La final, echipele aveau nevoie de 10 bilețele cu ingrediente, pentru că tot atâtea sunt elementele conținute de vaccin. Punctul de sosire a fost tot Piața Universității. Odată ajunși acolo, echipele au completat un rebus cu informațiile strânse pe parcursul evenimentului, aflând rețeta completă a vaccinului anti-COVID. Echipa câștigătoare a fost cea care avea cele mai multe puncte de la checkpoint-uri, plus cea care a terminat în cel mai scurt timp rebusul.
Premiile oferite în cadrul competiției au fost:
• Locul 1 – abonamente la East European Comic Con
• Locul 2 – bilete la teatru
• Locul 3 – bilete la stand up
• Locul 4 – câte un abonament de o zi la metrou
În plus, toate echipele au primit stickere cu Asociația Studenților la Comunicare, Universitatea din București și Treasure Hunt-ul.
Petrecere cu măști, după o pandemie cu măști
Masca ne-a fost un aliat de nădejde în lupta cu virusul. A fost greu uneori să o purtăm ore în șir, iar în spațiul public au apărut multe curente de opinie care o ridiculizau, o demonizau și o transformau în principalul inamic public. Beneficiile aduse de purtarea corectă au fost însă demonstrate științific și vor fi necesare și în viitorul post-pandemic. Așa că, pentru o seară, una dintre cele trei echipe a propus să renunțăm la masca chirurgicală în favoarea unor altfel de măști, unele de petrecere, într-o încercare de a reconstrui imaginea măștii.
În ziua petrecerii au fost cumpărate 78 de măști, dar și baloane și panglici cu ajutorul cărora a fost amenajat un fotocorner, unde invitații și-au putut face poze drept amintire.
Participanții la petrecere, profesori și studenți ai Universității din București, au fost așteptați la intrare cu câte o mască și un număr, totul cu scopul de a crea un joc: ei au fost nevoiți să-și găsească perechea, adică persoana cu același număr, pentru a participa la giveaway-ul organizat de echipa de studenți. Tema de bal mascat a fost respectată de cei mai mulți dintre participanți. La miezul nopții a avut loc și giveaway-ul în urma căruia două participante au câștigat câte o invitație la Untold.
Proiectul „Anti-COVID Waves – Valuri Anti-COVID la UB” este un proiect al Universității din București, realizat cu sprijinul Ambasadei Țărilor de Jos în România, menit să încurajeze revenirea post-pandemică într-un mod sănătos, cu responsabilitate individuală și instituțională și grijă față perioada grea prin care a trecut comunitatea în perioada 2020-2022.