Agenția de Credite și Burse de Studii (ACBS) anunță lansarea programului de burse de cercetare, burse pentru doctorat, burse postdoctorale și burse de masterat pentru arte în Elveția pentru anul universitar 2023-2024. În fiecare an, Confederația Elvețiană acordă burse de excelență guvernamentale pentru a promova schimburile internaționale și cooperarea în cercetare între Elveția și peste 180 de alte țări.
Programul se adresează atât masteranzilor, doctoranzilor și postdoctoranzilor Universității din București, cât și celor de la alte instituții de învățământ superior din România. De asemenea, sunt eligibili pentru înscriere și cercetători, cadre didactice titulare și medici rezidenți.
Persoanele interesate vor urma procedurile de înscriere în paralel pentru a beneficia atât de facilitățile oferite de partea elvețiană, cât și de partea română. Termenul-limită pentru depunerea documentelor atât în Elveția, cât și în România este 5 decembrie 2022.
Candidaturile pentru burse pot fi depuse atât în format electronic (scanat după original, în format PDF), cât și trimise prin poștă la adresa Agenției de Credite și Burse de Studii (Str. Caransebeș, nr. 1, etaj 7, sector 1, București).
Mai multe informații despre condițiile de eligibilitate, durata și componența dosarului pentru bursele acordate de Confederația Elvețiană pot fi accesate aici. De asemenea, mai pot fi solicitate detalii despre desfășurarea programului la Ambasada Elveției la București, atât la numărul de telefon 0040 21 206 1641, cât și la adresa de e-mail bucharest@eda.admin.ch.
Dosar de candidatură pentru ACBS
Dacă persoanele interesate doresc să beneficieze și de un sprijin suplimentar acordat de Ministerul Educației, prin ACBS, acestea vor urma procedura de înscriere în paralel.
Dosarul în limba română va cuprinde CV-ul candidatului, formularul tip de înscriere la concurs, semnat de candidat, și consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, disponibile pe site-ul www.roburse.ro; un proiect de studiu/cercetare/creație artistică care justifică, în 5-10 pagini, activitatea pe durata stagiului pentru care se solicită bursa, precum și aplicabilitatea acestuia în România; un program de valorificare a cunoștințelor dobândite în timpul stagiului de studii sau de cercetare în străinătate, stabilit de comun acord cu conducerea instituției de unde provine candidatul, semnat de conducătorul instituției – rector (pentru universități) sau director (pentru școli, licee sau institute de cercetare) – și înregistrat la registratura instituției respective; acordul conducerii instituției de unde provine candidatul, pentru obținerea unei burse în străinătate, semnat de conducătorul instituției – rector (pentru universități) sau director (pentru școli, licee sau institute de cercetare) – și înregistrat la registratura acesteia; recomandări din partea a două cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar sau universitar, după caz, ori personalități din domeniul în care se solicită bursa; o listă de lucrări comunicate/ publicate în țară și în străinătate, precum și o listă de cărți/traduceri publicate în țară și în străinătate în calitate de unic autor sau coautor.
De asemenea, candidații vor depune și copii ale actelor de studii: foi matricole, situații școlare, diplome (bacalaureat, licență, studii aprofundate, masterat, doctorat); copia atestatului sau certificatului de cunoaștere a unei limbi străine de circulație internațională sau a limbii străine acceptate de partea externă pentru stagiu; o adeverință medicală care atestă faptul că persoana este declarată aptă pentru efectuarea stagiului în străinătate; o adeverință care atestă calitatea candidatului în anul universitar în curs; copiile buletinului de identitate / cărții de identitate, ale certificatului de naștere și, eventual, de căsătorie.
Informații suplimentare privind actele necesare pentru întocmirea dosarului de candidatură pentru ACBS, precum și detalii despre achitarea taxei pentru procesarea acestuia pot fi consultate aici. Calendarul desfășurării concursului este disponibil aici.
Participarea fizică la cursuri, condiție pentru a beneficia de facilitățile ACBS
Candidații nominalizați de partea română în urma acestui concurs, care nu sunt acceptați la burse de către partea elvețiană în anul universitar 2023-2024, nu vor primi nici bursa de la partea română.
Partea română asigură, pentru bursele cu o durată mai mare de 3 luni transportul internațional (din București până la locul de stagiu și retur) și o sumă în valută, ca supliment la bursa oferită de statul primitor, în limita bugetului aprobat. Finanțarea și transportul oferite de partea română vor fi acordate doar bursierilor care participă fizic la cursuri.
Mai multe detalii despre program pot fi consultate pe site-ul Agenției de Credite și Burse de Studiu.