În perioada 14-15 octombrie 2022, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova și Facultatea de Pedagogie „Juhász Gyula” a Universității din Szeged organizează cea de-a VII-a ediție a conferinței internaționale „Mass-media în postcomunism: moștenire, evoluție, tendințe”.
Tema evenimentului care se va desfășura în format fizic la Oradea este „Jurnalismul – știință, profesie, ocupație sau hazard?”.
UB este reprezentată în comitetul științific al evenimentului de profesori ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării: conf. univ. dr. Antonio Momoc, decan al FSJC, și prof. univ. dr. Marian Petcu.
Lucrările, incluse într-un volum colectiv
Înscrierea propunerilor, alături de CV și formularul de înscriere, se face prin trimiterea unui rezumat al lucrării la una dintre adresele de e-mail gafia_moza@yahoo.com sau fard0211@yahoo.com. Formularul de înscriere este disponibil aici.
Termenul-limită pentru înscriere este 30 aprilie 2022. Decizia Comitetului științific va fi transmisă prin e-mail până la data de 15 mai 2022.
Termenul limită pentru trimiterea textului integral al comunicării este 20 septembrie 2022. Lucrările selectate vor fi publicate într-un volum colectiv la o editură cunoscută. Se percepe o taxă de participare în valoare de 50 lei, urmând ca organizatorii să asigure mapa conferinței, pauze de cafea, masa și tipărirea volumului. Taxa se achită în momentul înscrierii, la primirea mapelor. De asemenea, cheltuielile cu transportul și cazarea revin fiecărui participant.
Arie tematică, interdisciplinară
Sunt așteptate comunicări care se vor înscrie în următoarele arii tematice: abordări conceptuale privind profesiunea de jurnalist; aria de definiție a specializărilor jurnalistice; dinamica unor noi specializări, social media și new media – o reconfigurare a profesiunii de jurnalist?; exigențele și limitele breslei; ethosul profesiunii și chestiunea deontologică. Alte teme propuse de organizatori sunt: poate fi definit jurnalismul prin gen proxim și diferență specifică?; jurnalistul – statut și rol social; cariere în mass-media și fenomenul global al comunicării; jurnalismul și validarea lui instituțională; există vocație sau talent în profesiunea de jurnalist?; aspirație, legitimitate și veleitarism; școlile de jurnalism din România și structurile asociative ale jurnaliștilor. Sunt posibile și alte abordări, subsumate tematicii conferinței.
Informații suplimentare pentru participanți
Mai multe detalii despre calendarul, temele și desfășurarea evenimentului științific Mass-media în postcomunism: moștenire, evoluție, tendințe sunt disponibile aici.
De asemenea, persoanele interesate de participarea la conferința internațională pot solicita informații suplimentare la una dintre adresele de e-mail gafia_moza@yahoo.com sau fard0211@yahoo.com.
Conferința este organizată în parteneriat cu Asociația Română de Istorie a Presei, Filiala Crișana; Direcția Județeană pentru Cultură Bihor; Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria și Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.
În funcție de evoluția situației pandemice, formatul evenimentului poate suporta modificări. În cazul unor restricții de ordinul securității sanitare, conferința se va organiza în format online. Modalitatea de desfășurare a reuniunii științifice va fi anunțată, în funcție de circumstanțele concrete, în timp util.