Apel la contribuții pentru conferința regională „30 de ani de învățământ jurnalistic și de comunicare în fostele țări comuniste din estul Europei. De la cucerirea libertății de exprimare la comunicarea digitală”, la care UB este co-organizator

Apel la contribuții pentru conferința regională „30 de ani de învățământ jurnalistic și de comunicare în fostele țări comuniste din estul Europei. De la cucerirea libertății de exprimare la comunicarea digitală”, la care UB este co-organizator

Apel la contribuții pentru conferința regională „30 de ani de învățământ jurnalistic și de comunicare în fostele țări comuniste din estul Europei. De la cucerirea libertății de exprimare la comunicarea digitală”, la care UB este co-organizator
05/04/2021

În perioada 20-21 mai 2021, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, în colaborare cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, Departamentul de Radio și Televiziune al Universității din Sofia „Sf. Kliment Odhirski” și Departamentul de Comunicare și Jurnalism al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din Niš, din Serbia, organizează online conferința regională 30 de ani de învățământ jurnalistic și de comunicare în fostele țări comuniste din estul Europei. De la cucerirea libertății de exprimare la comunicarea digitală / 30 years of higher education in journalism and communication in Eastern Europe after 1989: From conquering the freedom of expression to embracing digital communication.

UB este reprezentată în comitetul de organizare al evenimentului științific de profesori ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării: prof. univ. dr. Marian Petcu, conf. univ. dr. Antonio Momoc, decan al FJSC, prof. univ. dr. Georgeta Drulă și prof. univ. dr. Camelia Cmeciu. Din comitetul de organizare al conferinței fac parte conf. univ. dr. Romina Surugiu, lect. univ. dr. Nicoleta Apostol și lect. univ. dr. Adriana Ștefănel, de asemenea cadre didactice la FJSC.

Sunt încurajate prezentările bazate pe abordări comparative și analizele care vizează evoluția facultăților de profil, dar și a profesiilor de jurnalist și de specialist în comunicare publică, în ultimii 30 de ani. Înscrierea propunerilor se face prin trimiterea unui rezumat al lucrării la adresa conference@fjsc.ro. Termenul-limită pentru înscriere este 10 aprilie 2021. Limbile de comunicare sunt româna și engleza, iar participarea este gratuită.

Lucrările selectate vor fi publicate într-un volum de proceedings la Editura Universității din București și în reviste de specialitate (Facta Universitatis Series: Philosophy, Sociology, Psychology and History; Media Studies and Applied Ethics; Styles of Communication).

Participanții pot trimite comunicări pentru șase paneluri

Audiovizualul în comunism și postcomunism; Impactul tehnologiilor în jurnalism și comunicare; Politicile mass-media și de comunicare, pluralism mass-media și independență. Noi abordări din perspectivă sistemică a sistemului mass-media în Europa Centrală și de Est;  Relația dintre mediul academic și industria de publicitate; Comunicarea politică în era digitală  și Gen, politică și comunicare – reprezintă șase paneluri în funcție de care va fi structurat întregul eveniment.

Astfel, sunt așteptate comunicări care se încadrează în următoarele teme de interes: Învățământul superior de jurnalism și comunicare. Istoria școlilor de jurnalism și comunicare, analiza programelor de studiu, efectele procesului Bologna asupra învățământului de jurnalism și comunicare, digitalizarea și provocările sale; Profesiile din domeniul jurnalismului și comunicării. Transformări, configurări, provocări; Comunicarea digitală. Propagandă computațională și provocări la adresa democrației. Fake news. Comunicare digitală, mișcări și partide iliberale; comunicare politică. Marketizarea și digitalizarea comunicării politice. Alegeri electorale în epoca digitalizării. Orientări naționalist-populiste în media; pandemia și educația media. Infodemie și cenzură în comunicarea publică din perioada stării de urgență; Comunicarea instituțională și relațiile publice; Publicitatea. Campanii digitale. Globalizare și localizare. Provocări etice; Perspective de gen asupra jurnalismului și comunicării de masă; Provocări etice în jurnalism și comunicare; (R)evoluția internetului și schimbările aduse în profesiile de jurnalism și comunicator.

Contextualizare și nevoia specialiștilor în comunicare

În țările din estul Europei, anii 1989-1990 marchează apariția primelor semne ale unei noi realități sociale și politice, în care presa și audiovizualul și-au afirmat cu putere dorința unei neîngrădite libertăți de exprimare. Primii ani au fost de căutare și construcție. S-au fondat mii de ziare și reviste, zeci de televiziuni și posturi de radio, toate acestea creând un context nou și efervescent, în contrapondere cu cenzura regimurilor autoritariste din Europa Centrală și de Est. Odată cu această nouă realitate a apărut un interes vădit față de studiul mass-media, precum și nevoia stringentă de formare a unor jurnaliști profesioniști, capabili să-și exercite profesia într-un climat lipsit deconstrângeri politice și marcat de libertatea de exprimare. Nu este de mirare, în acest context, că primele școli de jurnalism din postcomunism și-au ales ca model jurnalismul vest-european și american, înțeles ca practică a democrației (Gross, 2001).

Nu doar jurnalismul avea nevoie de specialiști, care să înțeleagă importanța libertății de exprimare, dar și capcanele sale, ci și comunicarea publică în ansamblul său. Relațiile publice și publicitatea se afirmă ca domenii distincte de studiu, urmare a dezvoltării rapide a industriilor comunicării. Investițiilor marilor companii în (campanii de) comunicare strategică, dar și impunerea prin legislație a transparenței instituțiilor publice au motivat universitățile să construiască programe de studiu în domeniul comunicării, relațiilor publice, publicității și media digitale. Procesul Bologna a dus la diversificarea programelor de masterat și la crearea primelor școli doctorale în Științe ale comunicării.

Emergența tehnologiilor digitale de comunicare, apariția și consolidarea Internetului au adus provocări noi pentru facultățile de jurnalism și comunicare. Apar noi discipline de studiu și specializări universitare, implementate rapid, într-o cursă permanentă cu realitățile Web 1.0, Web 2.0 și dezvoltările ulterioare (AI, IoT etc.).

Odată cu expansiunea mijloacelor de comunicare s-au multiplicat dilemele și controversele de natură etică. Trebuie menționate aici și condiționările de piață ale instituțiilor media din Estul Europei, care stabilesc raporturi de dependență economică de tip centru-periferie, care favorizează importul de tehnologie, dar și preluarea conceptelor editoriale vestice. Noile transformări sunt problematice, întrucât au ca posibile efecte scăderea încrederii în media, dependența de actorii economici, cvasi-dispariția printului, tabloidizarea etc. Aceste controverse creează curente de opinie care influențează exercitarea profesiei de jurnalist, dar și pe a celei de specialist în comunicare publică. Instituțiile media tradiționale sunt puse sub semnul întrebării (așa cum argumentează Deuze, 2020), iar jurnaliștii se confruntă cu neîncrederea publicului și cu fenomenul fake news.

Informații suplimentare pentru participanți

Mai multe detalii despre calendarul, temele și desfășurarea evenimentului științific 30 de ani de învățământ jurnalistic și de comunicare în fostele țări comuniste din estul Europei. De la cucerirea libertății de exprimare la comunicarea digitală / 30 years of higher education in journalism and communication in Eastern Europe after 1989: From conquering the freedom of expression to embracing digital communication sunt disponibile aici. De asemenea, persoanele interesate de participarea la conferința regională pot solicita informații suplimentare la una dintre aceste două adrese de e-mail: conference@fjsc.ro și/sau romina.surugiu@unibuc.ro.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services