Cercetători din cadrul Facultății de Istorie, al Muzeului Universității din București și al Facultății de Limbi și Literaturi Străine lansează un apel la contribuții pentru volumul Universitatea din București în vreme de război, 1939-1945 (titlu provizoriu). Termenul-limită de trimitere a articolelor este 30 august 2023, dar persoanele interesate să contribuie la realizarea volumului sunt rugate să comunice titlul sau, cel puțin, tema aleasă până la data de 15 februarie 2023.
Volumul colectiv va avea drept subiect Universitatea din București și comunitatea sa (membrii corpului profesoral, studenți, personal administrativ, patrimoniu, transformări instituționale etc.) într-o perioadă de schimbări radicale.
Editorii coordonatori ai volumului sunt lect. univ. dr. Dragoș Jipa, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a UB, dr. Valentin Maier, cercetător științific la Muzeul Universității din București, și conf. univ. dr. Andrei Florin Sora, cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB.
Totodată, în perioada 25 septembrie-7 octombrie 2023, inițiatorii proiectului își propun și organizarea unei conferințe la Universitatea din București, cu diseminarea anterioară printre participanți a studiilor care urmează a fi publicate.
De la istoriografie la viața studențească la UB
Temele/studiile pe care persoanele interesate sunt invitate să le dezvolte în articole pot aparține următoarelor arii de cercetare științifică: istoriografie; surse inedite (prezentarea unor lucrări memorialistice nepublicate, a unor fonduri arhivistice personale, a unor fonduri de arhivă deloc sau puțin cercetate); evoluția în această perioadă a Rectoratului, Senatului, Facultăților, Seminarului Pedagogic, Grădinii Botanice, rețelei de cămine și cantine studențești; Statul și Universitatea: legislația universitară, statul național legionar, epurările (înainte, în timpul și după Al Doilea Război Mondial), demnitari ai regimului carlist sau antonescian din rândul membrilor corpului profesoral; activitatea academică (educațională, de cercetare, de popularizare științifică); acțiuni umanitare; Patrimoniul Universității din București: cutremurul din 1940, bombardamente și distrugerile cauzate de război, politici de locuire în Universitate, cămine și cantine studențești; Conducerea UB – Rectorii; viața studențească: politizarea amfiteatrelor și căminelor, practica, experimente de laborator, mobilizarea și exercițiile militare, petrecerile etc.; studii statistice privind evoluția studenților sau a corpului profesoral.
De asemenea, pot fi abordate și teme și studii care vizează: evreii în Universitate: epurările, crime, abuzuri; revenirea studenților și profesorilor evrei după 23 august 1944; mobilizarea studenților și profesorilor la efortul de război; studiile universitare ca o cale de evitare a trimiterii pe front. Situația specială a studenților mediciniști; refugiul comunității academice din calea războiului/evacuarea Universității din București; colaborările dintre Universitatea din București și alte instituții de învățământ superior din țară; colaborare internațională; lectorii pentru limbile străine de la Universitatea din București, bursierii la București, studenți-bursieri în străinătate etc.; Universitatea din București (în Al Doilea Război Mondial) în literatură și în filme (de exemplu: Drumeț în calea lupilor); scurte biografii, care să vizeze în special perioada 1939-1945, ale unor membri ai corpului profesoral (indiferent de vizibilitate publică sau grad didactic), studenți, personal administrativ.
Totodată, sunt binevenite și propuneri de contribuții despre Universitatea din București în perioada 1939-1945, care se pot încadra și altor teme în afara celor menționate.
30 august 2023: termenul-limită de trimitere a articolelor
Persoanele interesate să contribuie la realizarea volumului vor comunica titlul sau cel puțin tema aleasă până la data de 15 februarie 2023, la una dintre adresele de e-mail: dragos.jipa@g.unibuc.ro, valentin.maier@g.unibuc.ro, andrei.sora@unibuc.ro.
Data finală de remitere a studiilor este 30 august 2023, astfel încât volumul să poată fi publicat la sfârșitul aceluiași an sau, cel târziu, în primele luni ale anului 2024. Regulile de redactare vor fi transmise la începutul lunii martie 2023.
Textele transmise vor avea între 7.000 și 10.000 cuvinte, cu mențiunea că pentru biografii, editorii coordonatori recomandă texte între 5.000 și 7.000 de cuvinte. Studiile primite vor fi supuse unui proces de peer-review. Opțiunile editoriale vizează o editură din România recunoscută CNCS-UEFISCDI (cat. A sau B), care să poate contribui substanțial la vizibilitatea volumului.
Mai multe informații despre volum
Inițiatorii acestui proiect își propun realizarea unui volum complex despre Universitatea din București și comunitatea sa, având în vedere că istoria învățământului superior din România este o direcție de cercetare într-o continuă evoluție din punct de vedere cantitativ și mai ales calitativ.
„Nu avem în vedere realizarea unui volum comod (hagiografic sau laudativ) –, ci unul problematizant, relativ omogen, cu studii în care să se pună multe întrebări (și să se ofere și răspunsuri), care să aprofundeze sau să deschidă noi direcții și șantiere istoriografice, folosind cât mai multe surse inedite. Încurajăm microistoriile, care vor contribui cu siguranță la crearea unui cub Rubik de istorii despre comunitatea Universității din București. […] De altfel, există numeroase șantiere de cercetare în curs de desfășurare: biografiile unor personalități ale vieții universitare, epurările din anii 1930 și 1940, studenții evrei, «cooperativa Gusti», politizarea etc. Acestora li se adaugă publicarea unor monografii ale unor universități și facultăți”, transmit editorii coordonatori ai volumului.
Mai multe informații despre apelul la contribuții pot fi consultate aici.