În perioada 27-28 noiembrie 2023, Ambasada Republicii Franceze în România și Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) organizează cea de-a doua ediție a Simpozionului de cercetare științifică francofonă în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Strada Boteanu, numărul 1, sector 1).
Cu această ocazie organizatorii lansează un apel de participare căruia membrii Universității din București, cercetări francofoni, sunt invitați să-i dea curs.
Înscrierea la ediția din anul 2023 a simpozionului se face prin trimiterea unui articol științific redactat în limba franceză (patru pagini maximum), care să se înscrie într-una dintre cele patru secțiuni tematice: 1. Limbi și Literaturi Străine și Științe Sociale; 2. Drept, Economie, Management; 3. Științe tehnice, Matematică, Fizică, Chimie; 4. Științe medicale, veterinare și agronomie. Formularul de înscriere online, la finalul căruia candidații vor atașa articolul, este disponibil aici.
Termenul-limită pentru înscriere este miercuri, 20 septembrie 2023. Rezultatele procesului de selecție vor fi anunțate cel târziu pe 17 octombrie 2023.
Articolele selectate vor fi prezentate în cadrul simpozionului, iar cercetătorii își vor prezenta contribuțiile științifice în cadrul atelierelor de lucru. Astfel, în cadrul acestora, vor fi evidențiate proiectele de colaborare științifică între Franța, România și Europa Centrală și de Est.
O prezentare detaliată a apelului de participare la Simpozionul de cercetare științifică francofonă în Europa Centrală și de Est poate fi consultată aici și aici. De asemenea, cei interesați pot solicita informații suplimentare la adresele de e-mail rabie.ben-atitallah@institutfrancais.ro, adrian.tanasescu@auf.org, agathe.sammani@institutfrancais.ro, nadia.tunsu@auf.org.
Oportunitate pentru cercetători și membrii instituționali de a discuta despre viitorul cercetării în limba franceză
Simpozionul de cercetare științifică francofonă în Europa Centrală și de Est are ca scop coagularea comunității științifice francofone din România, precum și din afara granițelor, din regiunea Europei Centrale și de Est. Astfel, evenimentul își propune să facă bilanțul cercetării științifice în limba franceză în domenii științifice interdisciplinare.
Totodată, simpozionul reprezintă o oportunitate pentru cercetători și membrii instituționali de a discuta despre viitorul cercetării în limba franceză și de a studia noi posibilități de finanțare și promovare a activității științifice francofone în regiune.