Agenția Universitară a Francofoniei (Agence Universitaire de la Francophonie – AUF) anunță lansarea candidaturilor pentru cea de-a șasea ediție a concursului MT180 en Roumanie 2023 (Ma thèse de doctorat en 180 secondes / Teza mea de doctorat în 180 secunde).
Competiţia permite doctoranzilor şi absolvenților de doctorat să-şi prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, în limba franceză, unui public divers, în doar trei minute.
Criterii de eligibilitate pentru participanți
Astfel, studenții Universității din București, înscriși într-un program de doctorat pe parcursul anului academic 2022-2023, sau cei care și-au susținut teza în anul universitar precedent (2021-2022; cu cel mult 12 luni înainte de etapa finală a concursului) sunt invitați să se înscrie la ediția din acest an a MT180 en Roumanie 2023. Totodată, pentru a fi eligibili aceștia trebuie să aibă cunoștințe de limba franceză, astfel încât să se poată exprima în această limbă, și să se afle într-o etapă avansată de cercetare doctorală, astfel încât să poată contura concluziile tezei.
Persoanele interesate se vor înscrie online, prin completarea acestui formular până sâmbătă, 10 iunie 2023. Pentru întrebări privind prezentarea proiectului, precum și pentru alte detalii organizatorice, candidații le pot transmite la adresa de e-mail mt180-roumanie@auf.org.
Fiecare candidat va avea la dispoziție 180 de secunde pentru a prezenta publicului rezultatele cercetării sale doctorale într-o manieră clară, concisă și convingătoare.
Finala națională a concursului MT180 en Roumanie 2023 va avea loc marți, 27 iunie 2023, la București. În cadrul acesteia, va fi desemnat câștigătorul care va reprezenta România în preselecția pentru etapa finală.
Finala internațională va fi organizată pe 5 octombrie 2023 la Rabat, în Maroc.
Concursul reprezintă un instrument de popularizare a ştiinţelor, prin care publicul larg are posibilitatea de a descoperi diverse domenii de cercetare. Este, în același timp, un exercițiu excelent de comunicare publică pentru tinerii cercetători care sunt încurajați să-și popularizeze activitatea de cercetare. Printre alte obiective ale competiției se numără creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța dialogului dintre știință și societate și promovarea comunicării științifice și a cercetării.
Mai multe detalii despre ediția din acest an a competiției MT180 en Roumanie 2023 pot fi accesate aici și aici.
Inspirată de concursul australian Three minute thesis, competiția MT180 en Roumanie 2023 (Ma thèse de doctorat en 180 secondes / Teza mea de doctorat în 180 secunde) a debutat în Québec (Canada), în anul 2012, și a fost organizată de către Asociația Francofonă pentru Cunoaștere (ACFAS). România participă cu succes la acest concurs din anul 2017.
Creată acum 62 de ani, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este, în prezent, cea mai importantă rețea universitară din lume, care numără circa 1000 de membri: universități, instituții de învățământ superior și centre de cercetare din peste 110 de țări, printre care și România.