La propunerea Facultății de Geografie a Universității din București, ESRI România a câștigat, în cadrul celei de-a cincea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „Angajatorul Anului 2021” în domeniul Științele Vieții și Pământului și, totodată, Marele Premiu al categoriei.
Despre parteneriatele companiei cu Universitatea din București, despre necesitatea implicării studenților în cât mai multe stagii de practică și internshipuri, despre managementul situațiilor de risc, despre importanța familiarizării cu mediul de lucru și rigorile unui job în domeniu, precum și despre profilul absolvenților UB, am discutat cu Alexandru Vasile, director general al ESRI România.
Reporter: În cadrul celei de-a cincea gale a Premiilor Senatului Universității din București, ESRI România a obținut distincția de angajator al anului 2021. Ce a însemnat pentru companie obținerea acestui premiu?
Alexandru Vasile: O mare onoare, sperăm că și în continuare să rămânem în topul angajatorilor.
R.: Propunerea de a participa la Premiile Senatului Universității din București a venit din partea Departamentului de Geografie Regională și Mediu al Facultății de Geografie a Universității din București. Cum ați primit această provocare?
A.V.: După cum am menționat este o mare onoare pentru noi și sperăm să putem continuă colaborarea cu Facultatea de Geografie a Universității din București în următoarea perioadă, astfel încât să putem oferi suportul necesar pe zonele noastre de competență studenților facultății.
R.: Povestiți-ne mai multe detalii despre companie, obiect de activitate, secretul prezenței de peste 20 de ani pe piața distribuției de produse de tip GIS (Sistem Informațional Geografic/ Geographic Information System), GPS și teledecție, număr de angajați, proiecte în care a fost implicată.
A.V.: Anul viitor în luna iunie aniversăm 30 de ani de prezență pe piață. Nu au fost doar ani cu rezultate bune. Au fost și perioade dificile, dar suntem mândri că am reușit să contribuim la dezvoltarea pieței românești în domeniile GIS, teledetecție și GNSS.
Avem 30 de angajați, aproape toți tineri, iar acest număr a fost relativ constant pe parcursul ultimilor 30 de ani. Ponderea absolvenților de Geografie a UB este mare, aproape de 50%. Suntem și ne-am dorit mereu să fim o firma tehnică. Și sperăm să rămânem la fel.
Am avut de-a lungul timpului proiecte complexe, în domeniul cadastrului, protecției mediului, păduri, agricultură, hidrologie, alimentare cu apă, electricitate. Încă suntem departe de ce ne dorim în domeniul administrației publice, unde interesul factorilor de decizie în utilizarea tehnologiilor pe care le promovăm este deosebit de scăzut.
R.: În ultimii ani, ați demarat, printre altele, multe activități de sprijin pentru persoanele cu nevoi special, ajutând comunități locale vulnerabile și elevi cu probleme financiare. Ce vă motivează să demarați astfel de inițiative?
A.V.: Am încercat mereu să ajutăm cât putem pe cei care nu dispun de resursele necesare. În special în zona academică, pentru că suntem convinși că de această zonă depinde viitorul țării. Încercăm să contribuim cât mai mult în ajutorarea celor cu nevoi speciale.
R: Aveți în plan să continuați, odată cu revenirea la activitățile desfășurate față în față, programe de practică prelungită pentru studenții și absolvenții Universității din București, în special pentru cei de la Facultatea de Geografie, care s-ar putea transforma pentru aceștia într-o colaborarea de lungă durată sau chiar în angajarea propriu-zisă?
A.V.: Bineînțeles, ne dorim revenirea la normalitate, astfel încât să putem continua programele de practică, precum și alte tipuri de activități legate de implementarea de proiecte.
R.: Considerați că tinerii care se îndreaptă către aceste domenii în care este folosită prioritar tehnologia GIS actuală, cum ar fi Știința Mediului sau Cartografia, pot fi considerați „orientați”?
A.V.: Noi așa considerăm. Domeniile se dezvoltă puternic și fac parte din strategia tuturor țărilor dezvoltate.
R.: Aveți mai mulți angajați cu pregătire academică la Universitatea din București. Cum decurge colaborarea cu ei? Desigur, fiecare membru al echipei se distinge prin aptitudini specifice, însă ați putea să ne enumerați câteva competențe generale ale acestora, atât ale geografilor, cât și ale programatorilor?
A.V.: După cum am menționat, aproape jumătate dintre angajați din zona noastră tehnică sunt foști studenți ai Facultății de Geografie. Nu numai din București.
R.: De mai mulți ani, ESRI România oferă studenților de la programele de master Evaluarea Integrată a Stării Mediului și Politici de Mediu pentru Dezvoltare Durabilă în fiecare an licențe de tip ArcGIS Pro pentru realizarea proiectelor și suporturi la alte discipline, precum și cursuri gratuite laureaților Simpozionului Național al Studenților Geografi. Ce feedback ați primit de la beneficiari, au fost entuziasmați de programele și ghidarea oferite?
A.V.: Feedback-ul a fost mereu unul pozitiv. Speram să fie si in viitor la fel.
R.: Președintele companiei, Jack Dangermond, preciza că „reputația ESRI este construită pe cunoștințele tehnice, oamenii deosebiți și experiența valoroasă puse în slujba colectării, analizei și comunicării de informații geografice”. Cât de mult investiți în angajați, având în vedere că reprezintă cea mai importantă resursă?
A.V.: Investim continuu în angajații noștri. Astfel, finanțăm participarea la simpozioane științifice, încurajăm angajații să își realizeze instruirea de tip doctoral, investim în burse, trimitem anual colegi la Conferința Internațională Esri de la San Diego, din Statele Unite ale Americii, precum și la conferințe din Europa.
R.: Cum credeți că ar putea Universitatea din București să mai stimuleze dimensiunea aplicată a programelor de studii, pregătindu-și mai bine viitorii absolvenți pentru piața muncii?
A.V.: Făcând în continuare investiții în continuare în zona tehnologică. Devenim pe zi ce trece o societate din ce în ce mai tehnologizată, iar cei care înțeleg și utilizează tehnologiile în special în zona IT, își găsesc o integrare mai rapidă în societate și, totodată, își găsesc mai ușor un loc de muncă bine remunerate.
R.: În loc de încheiere, vă rugăm să transmiteți un mesaj organizatorilor Premiilor Senatului Universității din București.
A.V.: Dorim să vă mulțumim mult pentru distincția acordată și vă asigurăm că veți avea mereu în noi un partener corect și loial.
ESRI România este o companie privată, oferă o gamă completă de produse și servicii: arhitectură pre-vânzare, vânzare software, servicii de inginerie de sistem, dezvoltare și hostare de aplicații, ofertă extinsă de suport tehnic, baze de date și hărți tematice, management de proiecte, precum și o varietate largă de opțiuni de instruire. Scopul companiei este de a oferi utilizatorilor tot sprijinul necesar pentru a implementa cu succes un GIS eficient, complementar cu sistemele lor, care să îmbunătățească procesul de luare a deciziilor.
Mai multe informații despre ESRI România pot fi consultate atât pe site-ul companiei, cât și pe pagina de Facebook a ESRI.