În perioada 10-11 octombrie 2024, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) găzduiește la Facultatea de Filosofie a Universității din București workshopul internațional Where No Proxy Has Gone Before: Avatars & Responsibility Frameworks.
Evenimentul va avea loc în intervalul orar 11:00-16:00, la sediul facultății (Splaiul Independenței, nr. 204, Sector 6). La workshop vor participa cercetători recunoscuți pentru activitatea lor interdisciplinară în domenii precum etica tehnologiei, filosofie morală, psihologie morală, inteligență artificială și robotică.
Workshopul este organizat în cadrul avataResponsibility, proiect de cercetare finanțat de European Research Council, prin programul HORIZON-ERC.
Probleme morale ridicate de utilizarea avatarurilor digitale și robotice
Evenimentul este dedicat noilor probleme morale ridicate de utilizarea avatarurilor digitale și robotice în contexte de inovație tehnologică accelerată, precum dezvoltarea modelor lingvistice mari (Large Language Models) și a spațiilor virtuale de tip Metaverse.
Avatarurile sub formă de reprezentări digitale sau robotice ale unei persoane, în medii virtuale sau fizice, sunt utilizate în domeniul sănătății, al educației, la locul de muncă sau pentru interacțiuni sociale. Denumite alternativ gemeni digitali / robotici, clone sau duplicate ale unor persoane reale, avatarurile personale pot fi combinate cu tehnologii de Inteligență Artificială, precum modele lingivistice, pentru a facilita teleoperarea asincron a acestora. Acest lucru generează noi întrebări în privința modului în care recunoaștem calitatea de agent moral a utilizatorilor și atribuim responsabilitate morală pentru acțiuni, fie ele virtuale sau fizice.
Accesul este deschis studenților, cercetătorilor, profesorilor și tuturor celor interesați de subiecte de actualitate din etica aplicată, în limita locurilor disponibile.
Conferențiarii evenimentului, cercetători în robotică socială și avataruri personale
Cuvântul de deschidere va fi rostit de conf. univ. dr. Paula Sweeney, cadru didactic la Universitatea din Aberdeen, Scoția, cercetătoare recunoscută pentru contribuțiile sale în domenii precum robotică socială și avaturi personale.
Tot în prima zi a evenimentului, joi, 10 octombrie 2024, vor susține prelegeri și alți conferențiari, reputați cercetători în domeniu: dr. Stefano Dafarra (Artificial and Mechanical Intelligence, Istituto Italiano di Tecnologia, Italia), dr. Alex Dancu (Augmented Human Lab, Singapore), dr. Faez Aghaee (Universitatea din Aarhus, Danemarca) și lect. univ. dr. Mihaela Constantinescu, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a UB și director executiv al CCEA.
Vineri, 11 octombrie 2024, evenimentul continuă cu invitați precum dr. Daniele Pucci (Artificial and Mechanical Intelligence, fondator al Istituto Italiano di Tecnologia din Genova, Italia), coordonatorul sistemului robotic avatar ICUB3, lect. univ. dr. Kathryn Francis, cadru didactic la Universitatea din Keele, Marea Britanie, dr. Fabio Patrone (Universitatea din L’Aquila, Italia) și conf. univ. dr. Emilian Mihailov, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București și director al CCEA.
Masa rotundă a echipei de proiect AvataResponsibility, în încheierea evenimentului
Cele două zile ale workshopului se încheie cu o masă rotundă a echipei de proiect Avatar agency. Moral responsibility at the intersection of individual, collective, and artificial social entities in emergent avatar communities – avataResponsibility, cercetători ai Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.
Echipa proiectului este coordonată de lect. univ. dr. Mihaela Constantinescu, director de proiect, și are în componență atât cercetători seniori, conf. univ. dr. Constantin Vică (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB), conf. univ. dr. Emilian Mihailov (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB), dr. Mihnea Dobre (Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București), cât și tineri cercetători, dr. Cristina Voinea (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB), dr. Radu Uszkai (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB și Academia de Studii Economice), dr. Anda Zahiu (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB).
Workshopul Where No Proxy Has Gone Before: Avatars & Responsibility Frameworks este organizat în cadrul avataResponsibility, proiect de cercetare finanțat de European Research Council / Consiliul European de Cercetare, prin programul HORIZON-ERC.
AvataResponsibility explorează influența utilizării avatarurilor care integrează sisteme de inteligență artificială asupra comportamentului și practicilor morale și este implementat în perioada 2024-2028 la CCEA din cadrul Facultății de Filosofie a UB.
AvataResponsibility explorează influența utilizării avatarurilor care integrează sisteme de inteligență artificială asupra comportamentului și practicilor morale.
„Cele mai promițătoare avataruri sunt cele digitale, augmentate și robotice, cu potențiale utilizări în realitatea fizică, virtuală și augmentată. Toate aceste medii vor deveni convergente odată cu expansiunea metaversurilor, a lumilor virtuale imersive bazate pe simulare și/sau augmentare a experienței și a infrastructurii Internet of Things (IoT). Tot mai mulți experți estimează că separarea tradițională dintre spațiul fizic, virtual și augmentat se va estompa progresiv. Utilizarea avatarurilor digitale, augmentate și robotice va deveni tot mai comună în activitatea cotidiană, fie că avem în vedere profesii și socializare, sau educație și medicină”, se arată în descrierea proiectului.
Workshopul face parte din seria de evenimente Responsibility Matters. Mai multe detalii despre program și invitați sunt disponibile aici.