Marți, 30 ianuarie 2024, în cadrul proiectului „Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă la Universitatea din București – EDIS-UB”, a avut loc o întâlnire cu membri ai personalului administrativ al UB (în special bibliotecă și secretariat), care au luat parte la un curs de formare pentru dezvoltarea competențelor digitale, realizat de specialiști externi. Aproximativ o sută de participanți au învățat să utilizeze echipamente performante pentru scanarea lucrărilor de doctorat, a manuscriselor, referatelor, cărților etc.
Bibliotecile și secretariatele facultăților UB, dotate cu scannere prin proiectul EDIS-UB
Prin Proiectul EDIS-UB, vor fi dotate cu echipamente performante de scanare bibliotecile facultăților de Limbi și Literaturi Străine, Litere, Istorie, Sociologie și Asistență Socială, Psihologie și Științele Educației, Administrație și Afaceri și Drept. Această dotare va contribui la crearea zonei de resurse digitale pentru studenți și profesori din cadrul Spațiul Virtual Universitar – un concept mai amplu care se implementează în cadrul EDIS.
„Aceste scannere profesionale vor fi amplasate în biblioteci, le putem folosi și pentru scanarea resurselor educaționale (manuscrise, cărți și reviste etc.), dar vor fi utilizate și la digitalizarea lucrărilor de doctorat. Materialele educaționale vor fi salvate în format digital în sistemul de cloud securizat al Universității din București, pentru a putea fi accesate de studenți și profesori, prin intermediul identității digitale UniBuc”, au punctat organizatorii.
La întâlnire au luat parte conf. univ. dr. Cosmin Olteanu, cadru didactic la Facultatea de Administrație și Afaceri și manager al proiectului EDIS, precum și prof. univ. dr. Virgil Băran, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat. Cei doi au subliniat necesitatea realizării unei biblioteci digitale a UB care să cuprindă materiale științifice de informare și documentare dedicate studenților și cadrelor didactice de la programele incluse în EDIS, dar și toate tezele de doctorat susținute în anii 1990-2016, care să fie indexate și analizate.
„Digitalizarea resurselor educaționale și plasarea lor într-un spațiu virtual organizat, ușor accesibil, reprezintă un pas important în constituirea unui ecosistem flexibil și dinamic pentru comunitățile de învățare din UB”, a precizat prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector responsabil cu coordonarea generală a acestui proiect.
Proiectul „Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă la Universitatea din București – EDIS-UB”, cod proiect 1828329254, cu o valoare totală de 43.997.550 lei, are o perioadă de derulare de trei ani (16 septembrie 2022-31 decembrie 2025) și este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C:15, reforma 5: „Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației”.