Joi, 17 mai 2018, Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) organizează seminarul “Biomolecules: Information stemming from Magnetic Resonance, Diffraction, and Dynamic Nuclear Polarisation”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 15:00 în Aula Mare a Academiei Române (Calea Victoriei, nr. 125).
În cadrul seminarului vor fi prezentate progresele fundamentale realizate în cercetarea spectroscopică în ultimii ani, progrese care fac posibilă, folosind Polarizarea Dinamică Nucleară (DNP sau hiperpolarizare), detectarea unor cantități de analiți de 10.000 de ori mai scăzute decât era posibil prin tehnicile clasice.
Invitatul evenimentului este profesorul Geoffrey Bodenhausen, cel care a pus bazele a două laboratoare de cercetare biomoleculară, unul în Franța, la École Normale Supérieure (ENS), Univ. Pierre et Marie Curie, și celălalt în Elveția, la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).
Cele două laboratoare sunt recunoscute în lume pentru contribuțiile în domeniul studiului interacțiilor și dinamicii biomoleculelor, studiul cineticii reacțiilor chimice și biochimice, dar și pentru dezvoltarea de noi metode cu aplicații în Imagistica de Rezonanță Magnetică (IRM). Laboratoarele de la ENS si EPFL au obținut numeroase brevete de invenție, două European Research Council grants și un vast proiect realizat în colaborare cu mai multe universități, laboratoare CNRS și INSERM, intitulaat Equipex Paris-en-Resonance.
Hiperpolarizarea permite ameliorarea studiilor de interacție proteină-ligand, cu aplicații în farmaceutică. Mecanismul reacțiilor de cataliză heterogenă poate fi studiat experimental, cinetica reacțiilor chimice poate fi urmărită și fără a utiliza cromofori, iar transformările enzimatice pot fi vizualizate în timp real în celule, folosind molecule endogene.
Sensibilitatea crescută a Imagisticii de Rezonanță Magnetică (IRM), folosind biomarkeri moleculari cu timpi lungi de semnal permite, în ultimii cinci ani, imagistica funcțională in clinici: diagnosticul este realizat vizualizând, prin rezonanță magnetică, transformările biochimice din corpul uman.
