Recent, 18 dintre comunicările prezentate în cadrul celei de-a 31-a ediții a conferinței internaționale Going Romance, organizată de către Facultatea de Litere a Universității din București, în parteneriat cu Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române au fost publicate în volumul Romance Languages and Linguistic Theory 2017. Selected papers from ‘Going Romance’ 31, Bucharest.
Volumul este editat de conf. univ. dr. Alexandru Nicolae, coordonator academic în cadrul Editurii Universității din București și cadru didactic la Facultatea de Litere a UB, și de conf. univ. dr. Adina Dragomirescu, cadru didactic al Facultății de Litere a UB.
Cartea abordează fenomene întâlnite în limbile romanice standard (portugheză europeană, franceză, italiană, spaniolă, română), în dialectele romanice (cosentino, salentino, calabreză de sud, napolitană și trevigiană) și chiar în creolele cu lexificator romanic (makista și kristang) fie beneficiază de analize aprofundate limitate la o singură varietate, fie sunt supuse unei analize comparative (dialect vs limba standard, dialect vs diferite limbi majore, comparație interdialectală, comparație trans-romanică și chiar comparare a familiilor de limbi).
Abordările teoretice și experimentale se completează reciproc, la fel ca și diacronia și sincronia. Individual și în ansamblu, aceste contribuții arată modul în care limbile romanice contribuie la o mai bună înțelegere a problemelor care sunt relevante în peisajul lingvistic actual: achiziția limbii, negație, fenomene de elipsă, focalizare și polaritate, construcții ditranzitive, teoria gramaticalizării, marcarea diferențiată a obiectului, structura evenimentelor verbale, ciclicitate, structuri pasive și multe altele.