Universitatea din București reconfirmă implicarea permanentă în sprijinirea elevilor și a profesorilor din învățământul preuniversitar, atât în ceea ce privește politicile de incluziune educațională, cât și în cele de susținere a excelenței prin programe de intervenție dedicate, prin pregătirea loturilor de elevi care au participat la olimpiadele internaționale.
Astfel, Universitatea din București a asumat un rol activ în pregătirea echipelor de elevi care au reprezentat România în anul 2022 la Olimpiadele Internaționale de Matematică și de Fizică.
Olimpiada Internațională de Matematică a adus României două medalii de aur și patru medalii de argint
La Olimpiada Internațională de Matematică (OIM), desfășurată în perioada 6-16 iulie 2022 la Oslo, România a obținut două medalii de aur și patru medalii de argint și, cu un total de 194 de puncte s-a clasat pe locul 5, cel mai bun rezultat din ultimii 23 de ani.
Astfel, Radu Dragomirescu și David-Andrei Anghel, elevi la Liceul Internațional de Informatică din București au obținut medalii de aur, în timp ce Andrei Moldovan, Vlad-Titus Spătaru și Radu Lecoiu, elevi la Liceul Internațional de Informatică din București, precum și Andrei Chiriță, elev la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, au obținut medalii de argint (foto 1, sus).
În clasamentul pe țări, România a ocupat locul 5, cea mai bună clasare din 1994, fiind depășită doar de China, Koreea, SUA și Vietnam și clasându-se prima în Europa.
Delegația României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader) și însoțită de Marius Perianu, cadru didactic la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina (Deputy Leader) și de Lucian Țurea (Observator).
Patru medalii de aur și una de argint au poziționat România pe locul doi mondial la Olimpiada Internațională de Fizică
Desfășurată online și organizată în 2022 de Elveția, ediția cu numărul 52 a Olimpiadei Internaționale de Fizică (IPhO2022) a reunit 369 de concurenți și a adus României patru medalii de aur și una de argint. Echipa României s-a clasat pe locul 2 la nivel mondial și pe locul 1 la nivel european.
Astfel, Vlad Ștefan Oros, elev la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara, Andrei-Darius Dragomir, Alexandru Momoiu și Răzvan-Gabriel Marcu, elevi la Liceul Internațional de Informatică din București, au obținut medalii de aur, în timp ce George-Cristian Ardeleanu, elev la Liceul Internațional de Informatică din București, a obținut medalie de argint. Nu în ultimul rând, menționăm că Vlad Ștefan Oros, elev la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara, a fost premiat și cu distincția de „cel mai bun concurent european” (foto 2, jos).
Delegația României a fost coordonată de prof. dr. Delia Constanța Davidescu și de conf. univ. dr. Adrian Dafinei, cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității din București, participarea României fiind susținută de Ministerul Educației și de Societatea Română de Fizică.
„Performanța – într-adevăr excepțională – realizată de elevii români la Olimpiada Internațională de Fizică IPhO2022 este cea mai recentă dintr-un șir lung de succese la concursurile internaționale de fizică. Facultatea de Fizică a Universității din București a avut și are un rol determinant în obținerea acestor rezultate.
În calitate de conducător al echipei de profesori care pregătește elevii capabili de performanță aș vrea să îndrept atenția și aprecierea publică spre cei care, cu răbdare și perseverență, pregătesc rezultatele.În calitate de lideri ai echipelor românești pentru concursurile internaționale de fizică, atât eu – în calitate de conferențiar asociat al Facultății de Fizică a UB, cât și Delia Constanța Davidescu, doctor în Fizică al Universității din București, considerăm Universitatea ca perpetuă Alma Mater pentru noi și pentru activitatea de performanță din învățământul preuniversitar.
Succesul de azi al elevilor români nu este o explozie ci rezultatul cumulat al unei munci de pregătire perseverente și continue făcute de oameni care aparțin Universității din București”, a remarcat conf. univ. dr. Adrian Dafinei, cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității din București și coordonator al lotului României la Olimpiada Internațională de Fizică IPhO2022.