Două cadre didactice ale Universității din București, asist. univ. dr. Bogdan Oprea, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, și lect. univ. dr. Șerban Zanfirescu, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, au obținut câte o bursă din cele 11 oferite de către Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) în cadrul ediției din 2022 a Galei „Bursele ANIS”.
Evenimentul a avut loc joi, 24 noiembrie 2022, la Hotel Athenee Palace Hilton Bucharest, în București. În deschiderea galei au luat cuvântul conf. univ. dr. Sorin Costreie, Consilier de stat pentru Educație și Cercetare în cadrul Guvernului României și Prorector pentru Rețele universitare și Relații publice în cadrul Universității din București, Mihai Matei, Președintele ANIS, și Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților.
Bursele primite de asist. univ. dr. Bogdan Oprea și de lect. univ. dr. Șerban Zanfirescu de la ANIS vin să reconfirme implicarea Universității din București în procesul de transformare și inovare a învățământului superior la nivel european – și, implicit, la nivel național – cu propuneri de dezvoltare a instituțiilor de învățământ superior, concretizate în cursuri, proiecte și laboratoare cu caracter inovator.
Cu acoperire națională și sponsorizări în valoare de 5.000 de euro per proiect selectat, Bursele ANIS se adresează atât lectorilor universitari, cât și asistenților. Astfel, cele 11 burse au fost oferite pentru cele mai bune cursuri/ proiecte de tehnologie nou introduse sau actualizate în anul universitar 2022-2023, în domeniile: Artificial Intelligence & Machine Learning, Big Data, Blockchain, Cybersecurity, HealthTech, Internet of Things, Tech for All și Virtual Reality. De altfel, scopul programului este realizarea unui parteneriat între industrie și mediul academic pentru susținerea cadrelor didactice tinere în integrarea unor tehnologii noi în programa universitara și a unor metode inovative de predare.
Din juriu au făcut parte profesorii universitari Lenuța Alboaie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Răzvan Bologa de la Academia de Studii Economice, Cosmin Bonchiș de la Universitatea de Vest din Timișoara, Radu Gramatovici de la Universitatea din București, Vasile Manta de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Simona Motogna de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Răzvan Rughiniș de la Universitatea Politehnică București, Honoriu Vălean de la Universitatea Tehnică Cluj, Radu Vasiu de la Universitatea Politehnica Timișoara și Cosmin Bonghiș de la Universitatea de Vest din Timișoara. De asemenea, din comitetul de jurizare au făcut parte și reprezentanți de-ai unor companii recunoscute la nivel național și internațional, printre careI on Moldoveanu de la DB Global Technology. Din partea ANIS au fost prezenți vicepreședinții Cătălina Dodu și Daniel Ilinca. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking.
Mai multe detalii despre câștigători
Asist. univ. dr. Bogdan Oprea susţine cursuri și seminare de Tehnici de redactare, Presă şi actualitate, Crearea unei publicații, Genurile presei scrise, Producţie de presă scrisă, Proiect de cercetare. Produs print, Tehnici avansate de lucru în agenția de presă, Presă asistată de ordinator, Design de presă în cadrul FJSC. Profesează în domeniul academic din anul 2007, ca jurnalist, din anul 1998 și, ca specialist în comunicare publică, din anul 2012. Este dublu licențiat, în Jurnalism (2006) și Filosofie-Jurnalism (2006) și are un master în Campanii de Comunicare în Publicitate și Relații Publice (2010). Teza acestuia de doctorat, care a tratat subiectul dezinformării și manipulării online în rețelele de socializare în campaniile pentru alegerile prezidențiale din România, a fost acordată cu distincția „Excelent / Summa cum laude” și a fost laureată cu Premiul „Cea mai bună teză de doctorat în domeniul «Științe Sociale»” în cadrul Premiilor Senatului Universității din București 2021.
Profilul acestuia academic poate fi consultat aici.
Lect. univ. dr. Șerban Zanfirescu este profesor în cadrul Departamentului de Psihologie și Științe Cognitive FPSE. În anul 2020, acesta a câștigat o bursă postdoctorală în Africa de Sud, în cadrul Departamentului de Psihologie Industrială al Stellenbosch University, experiență ce s-a extins sub forma unei colaborări active cu personalul academic din Stellenbosch.
A publicat cercetări în jurnale internaționale precum Current Psychology, Personality and Individual Differences, Journal of Research in Personality și Social Psychology of Education, precum și cercetări în alte jurnale de prestigiu (African Journal of Psychological Assessment și Psihologia Resurselor Umane). În prezent, profesorul Zanfirescu colaborează într-un proiect transcultural ce investighează efectele practicilor HR asupra angajaților.
Totodată, acesta este psiholog clinician și psihoterapeut înregistrat la Colegiul Psihologilor din România și este format în școala de terapie cognitiv-comportamentală. Experiența sa de psihoterapeut l-a determinat să demareze un proiect de intervenții cognitiv-comportamentale în ameliorarea simptomelor asociate comportamentului adictiv la locul de muncă (workaholism).
Profilul acestuia academic poate fi consultat aici.
ANIS este singura asociație patronală românească a industriei de software și servicii IT. Cu o comunitate puternică a firmelor de tehnologie, scopul acesteia este crearea unei strânse cooperări între companii, guvern, autoritatea publică și mediul academic în scopul dezvoltării potențialului industriei high-tech românești și a calității sistemului educațional în domeniile STEM. Mai multe detalii despre evenimentele și proiectele derulate de ANIS pot fi consultate pe site-ul asociației.