Joi, 13 decembrie 2018, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în ședință solemnă a Adunării Generale a Academiei Române, au fost decernate Premiile Academiei Române pentru anul 2016. Premiile recompensează performanța culturală și științifică românească, concretizată în opere individuale sau realizate în colaborare.
Printre laureații Premiilor Academiei Române pentru anul 2016 se numără mai multe cadre didactice și cercetători afiliați facultăților și institutelor de cercetare ale Universității din București.
Astfel, la categoria Filologie și Literatură, printre laureați s-au aflat Gabriela Pană Dindelegan, prof. univ. dr. la Facultatea de Litere a UB și membru corespondent al Academiei Române (Premiul „Timotei Cipariu“), Elena Zaharia-Filipaș, prof. univ. dr. la Facultatea de Litere, și Magdalena Răduță, lector univ. dr. la Facultatea de Litere (Premiul „Lucian Blaga“).
La secțiunea de Științe fizice, conf. univ. dr. Doinița Bejan de la Facultatea de Fizică a primit Premiul „Dragomir Hurmuzescu“, iar cercetătorul Bogdan Ostahie, la vremea respectivă doctorand la Școala Doctorală de Fizică, a fost laureat cu Premiul „Radu Grigorovici“.
La categoria Științe biologice, au fost laureați doi profesori din cadrul Facultății de Biologie a Universității din București: prof. univ. dr. Alexandru Babeș (Premiul „Nicolae Simionescu“) și acad. Dumitru Murariu (Premiul „Emil Racoviță“).
Totodată, în cadrul categoriei Științe geonomice au fost laureați Relu Dumitru Roban și Denisa Jianu (amândoi cu Premiul „Ludovic Mrazec“) și Florina Chitea (Premiul „Ștefan Hepites“), cadre didactice la Facultatea de Geologie și Geofizică, dar și prof. univ. dr. Cristian G. Panaiotu, conf. univ dr. Cristian Necula și conf. univ. dr. Anca Dumitru, de la Facultatea de Fizică a UB (Premiul „Ștefan Hepites“).
Cristian Mihai Cazacu, lector. univ. dr. la Facultatea de Matematică și Informatică, a fost laureat cu Premiul „Dimitrie Pompeiu” în cadrul categoriei Științe Matematice.
Academia Română acordă anual un număr de aproximativ 80 de premii, purtând, fiecare, numele unei mari personalități din diverse domenii ale creației literare, artistice și științifice naționale, repartizate pe multiple arii de activitate: literatură, lingvistică, teatru și cinematografie, muzică și arte plastice, istorie, filosofie și psihologie, matematică, fizică, chimie, geografie și geonomie, agricultură și silvicultură, medicină sau știința și tehnologia informației.
Listă completă a Premiilor Academiei Române pe anul 2016, decernate în ceremonia din 13 decembrie 2018, poate fi accesată aici.