Din dorința de a veni în întâmpinarea nevoii de informare a comunității universitare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, Universitatea din București a lansat marți, 9 martie 2021, campania Noi ne vaccinăm. Voi?.
În cadrul campaniei, specialiști și studenți din cadrul Universității din București vor răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la procesul de imunizare împotriva COVID-19. Inițiativa vine să completeze informațiile disponibile pe platforma națională de informare #ROVACCINARE – www.vaccinare-covid.gov.ro, despre care puteți citi mai multe detalii aici.
Campania debutează cu un material în care prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc oferă răspunsuri la întrebarea „De ce trebuie să ne vaccinăm împotriva COVID-19?”. Prorector pentru Cercetare în cadrul Universității din București și profesor universitar la Facultatea de Biologie, Carmen Chifiriuc este specialistă în Microbiologie și Imunologie, iar printre domeniile sale de cercetare se numără microbiologia aplicată, imunologia și virusologia. Materialul poate fi urmărit atât pe pagina de Facebook a Universității din București, cât și pe canalul oficial de YouTube al UB.
Cum se desfășoară vaccinarea împotriva COVID-19 în România?
Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală.
Procesul de vaccinare în România se desfășoară în trei etape, iar grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 sunt: membrii personalului din domeniul sănătății, personalul din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2, precum și personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.
În prima etapă au fost vaccinate persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat.
În cea de-a doua etapă, în desfășurare în momentul de față, primește vaccinul populația cu grad de risc, dar și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie.
În ultima etapă, cea de-a treia, populația generală a României se va prezenta la centre de vaccinare/ echipe mobile de vaccinare/ cabinete de medicină de familie/ centre de vaccinare drive-through pentru a fi imunizată.
Mai multe informații despre organizarea campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 în România – #ROVACCINARE pot fi accesate aici.