Intitulată „Cât iubim femeile? De la drepturi și egalitate la uz, abuz și violență”, a treia ediție a Întâlnirilor ICUB le are ca invitate pe Ionela Băluță, Cosima Rughiniș și Andrada Cilibiu.
Prezenta ediție a Întâlnirilor ICUB pornește de la o premisă simplă, și anume aceea că, dincolo de declarații sforăitoare și patetice, luna martie ar trebui să reprezinte un prilej de a discuta despre rolurile și drepturile femeilor în societate și în propriile comunități.
Ca atare, le-am invitat pe prof. univ. dr. Cosima Rughiniș, sociolog și cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, pe prof. univ. dr. Ionela Băluță, specialistă în studii de gen și cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a UB, și pe activista Andrada Cilibiu, coordonatoare PR și comunicare în cadrul Centrului Filia și expertă în drepturi sexuale și reproductive, să abordăm, argumentat și fără false pudori, această temă complexă din diverse perspective.
Și am discutat despre roluri și drepturi ale femeii în societatea românească, despre riscul interzicerii unor drepturi, despre violență, abuz și hărțuire (pe stradă, dar și în medii care ar trebui să fie mai sigure, cum ar fi locul de muncă, școala, liceul, universitatea), despre educație sexuală, despre campanii antigender, dar și despre gurile de oxigen reprezentate de educația în domeniu și de ONG-urile de profil, care vin în sprijinul celor mai vulnerabile dintre femei și care, de multe ori, le ajută să își găsească o voce.
- Ce mai înseamnă azi feminitatea în România și ce roluri îi sunt atribuite?
- Cum se construiește masculinitatea în raport cu feminitatea în condițiile date?
- Care sunt principalele tipuri de violență împotriva femeilor?
- În condițiile în care România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de mame minore, cine și de ce se teme de introducerea educației sexuale în școli?
- Cum este abordat dreptul la avort în România de azi? Dat fiind că accesul la avort este extrem de restrictiv în prezent, există riscul interzicerii prin lege a avortului?
- Cum abordăm și ce facem cu hărțuirea din mediul universitar? Dar cu cea din mediul preuniversitar?
- Care este rolul colaborării dintre mediul academic și ONG-urile de profil? Cum poate fi ea îmbunătățită?
- Cum ar putea evolua în continuare relația dintre feminitate și masculinitate?
Despre toate acestea și despre alte teme conexe, în cea de-a treia ediție a Întâlnirilor ICUB, Cât iubim femeile? De la drepturi și egalitate la uz, abuz și violență, cu Ionela Băluță, Cosima Rughiniș și Andrada Cilibiu.
Ionela Băluță este profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, directoare a Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse al UB și inițiatoarea primului și singurului program de master în domeniul studiilor de gen de la UB, unul dintre puținele din țară. Mai multe informații despre Ionela Băluță sunt disponibile aici.
Cosima Rughiniș este sociolog, profesor universitar doctor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București și directoare a Școlii doctorale de sociologie a UB. Printre interesele ei de cercetare se află construcția socială a feminității și masculinității, a vârstei și îmbătrânirii, dar și a cunoașterii marginale, mai ales privind corpul și imunitatea. Mai multe informații despre Cosima Rughiniș sunt disponibile aici.
Andrada Cilibiu este coordonatoare PR și comunicare în cadrul Centrului Filia, expertă în drepturi sexuale și reproductive, implicată în activități de advocacy, muncă comunitară, activism și cercetare în sfera sănătății reproducerii, cu accent pe accesul la avort în siguranță și metode contraceptive. Mai multe detalii despre activitatea Andradei Cilibiu și a Centrului Filia sunt disponibile aici.
Întâlnirile ICUB au fost concepute ca un cadru de discuție pentru teme relevante, abordate dintr-o perspectivă inter-, trans- și multidisciplinară. Ca atare, obiectivul principal al acestei serii de întâlniri și discuții este să releve caracterul caleidoscopic al unor fenomene și să contrazică, astfel, privirea unilaterală și marcată de certitudini asupra unor problematici sau evenimente.