„Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este cea a consecvenței” – interviu cu José Ignacio Urquijo Sánchez

„Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este cea a consecvenței” – interviu cu José Ignacio Urquijo Sánchez

Câștigător a premiului pentru cea mai bună teză de doctorat în domeniul Științelor Sociale în cadrul celei de-a șasea Gale a Premiilor Senatului, desfășurată la finalul anului 2022, José Ignacio Urquijo Sánchez a ales de mai mulți ani să îmbine cercetarea științifică cu munca propriuzisă în domeniu.

Lucrarea câștigătoare, The Representation of Migration in the Spanish Media. An analysis of ABC, El País and La Vanguardia”, a fost realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Camelia Beciu de la Facultatea de Jurnalism Științele Comunicării a Universității din București și a prof. univ. dr. María José Pérez del Pozo de la Facultatea de Știința Informației Facultad de Ciencias de la Información de la Universitatea „Complutense” din Madrid.

După cum a remarcat unul dintre profesorii membri ai comisiei de acordare a titlului de doctor, conf. univ. dr. Antonio Momoc, „lucrarea este  relevantă pentru domeniul Științe ale comunicării și, în mod specific, pentru domeniul Media si migrație, contribuind la cercetările în curs”, bazându-se „pe un cadru conceptual-metodologic ce se remarcă prin coerența conceptuală, pornind de la o literatură interdisciplinară densă (teorii media, abordări referitoare la migrație/diaspora, analiza de discurs). Rigurozitatea teoretică este susținută constant pe parcursul lucrării de o reflecție argumentată despre fenomenul migrației ca temă de dezbatere publică”.

Despre provocările din spatele redactării unei lucrări de doctorat cu o temă complexă, de actualitate, despre pasiunea pentru un domeniu interdisciplinar, precum și despre ambițiile și planurile de viitor în cercetare, ne vorbește chiar José Ignacio Urquijo Sánchez.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei dea șasea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, premiul pentru cea mai bună teză de doctorat în domeniul Științelor Sociale. Ce va motivat să vă înscrieți în competiția lansată de Senatul Universității din București?

José Ignacio Urquijo Sánchez: Principala motivație de a participa la Premiile Senatului Universității din București a reprezentat-o încurajarea din partea coordonatoarei lucrării mele, prof. univ. dr. Camelia Beciu. Fără sprijinul și îndrumarea ei, nu aș fi obținut niciodată acest premiu. Un doctorat este asemenea unei călătorii lungi a cărei destinație îți este cunoscută, dar al cărei traseu uneori îți poate părea nesigur. Vor fi situații în care vei întâmpina greutăți pe care nu le-ai fi putut anticipa, iar în acele momente, sprijinul din partea coordonatorilor tăi te vor ajuta să nu renunți. Am avut norocul să mă pot baza pe doi coordonatori extraordinari, nume de referință în domeniile lor, care m-au ajutat să ajung la acest final uimitor al călătoriei mele.

R.: Vorbiți-ne despre lucrarea dumneavoastră de doctorat, intitulată “The Representation of Migration in the Spanish Media. An analysis of ABC, El País and La Vanguardia”, și despre motivațiile care au stat la baza alegerii acestei teme de cercetare. Ce va determinat să o alegeți, fiind una complexă și, potrivit coordonatorului și membrilor comisiei de doctorat, cu un grad foarte ridicat de dificultate pentru un doctorand?

J. I. U. S.: Am ales acest subiect din două motive. În primul rând, fiindcă că am locuit în România și am realizat cât de diferită este imaginea prezentată în media despre români, în comparație cu ceea ce vedeam în realitate. Cultura din România este una dintre cele mai bogate, variate și interesante dintre cele pe care le-am întâlnit. Cu toate acestea, imaginea din media despre românii care trăiesc în Spania este foarte limitată. Am avut sentimentul că se întâmpla același lucru și cu alte persoane din alte țări care trăiesc în Spania.

Al doilea motiv pentru care am ales acest subiect, a fost faptul că eu însumi eram un migrant, un spaniol care trăia lucra în România. De multe ori nu eram considerat migrant, ci expat. Am vrut să învăț mai multe despre acest concept, folosindu-mă de experiența mea ca jurnalist și de informațiile pe care le-am adunat lucrând ca cercetător la Universitatea Vrije din Amsterdam.

R.: Cât de mult timp a necesitat documentarea, agregarea și interpretarea datelor și ce dificultăți ați întâmpinat în elaborarea lucrării?

J. I. U. S.: Documentarea, agregarea și interpretarea datelor mi-au ocupat cea mai mare parte din timp. Ele reprezintă baza tezei; fără acest pilon solid, nu este posibil să construiești restul analizei. Principala dificultate a reprezentat-o responsabilitatea de a continua, de a merge înainte chiar și atunci când totul devine foarte dificil.

În cazul meu, o altă greutate a fost și dificultatea emoțională a subiectului. Multe articole legate de migrație pe care a trebuit să le studiez menționează adesea situații triste, de-a dreptul tragice, despre oamenii care mor pe mare sau care sunt atacați.

Atunci când petreci luni de zile citind asemenea știri, poate fi dificil să găsești motivația de a continua.

R.: Care au fost metodele de cercetare folosite pe parcursul lucrării?

J. I. U. S.: Teza mea are o abordare multidisciplinară, incluzând elemente din analiza de conținut, analiza de cadru și analiza discursului critic, cu accent pe relevanța abordării discursului-istoric și a analizei textuale. Utilizând aceste elemente, a fost creat un cod de analiză care poate fi aplicat pentru a analiza particularitățile ziarelor spaniole. Pentru mine, a fost foarte important să includ instrucțiunile codului de analiză cât mai detaliate posibil, astfel încât orice alt cercetător să poată utiliza aceleași instrumente și să le aplice pentru a corobora rezultatele acestui studiu sau pentru a extinde sfera acestora.

R.: Realizată în cadrul Școlii doctorale a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a UB, lucrarea dumneavoastră a fost coordonată de prof. univ. dr. Camelia Beciu de la Facultatea de Jurnalism Științele Comunicării a Universității din București și a prof. univ. dr. María José Pérez del Pozo de la Facultatea de Știința Informației Facultad de Ciencias de la Información de la Universitatea „Complutense” din Madrid. Cum ați descrie experiența de a colabora cu doi profesori? A existat vreodată o situație în care cei doi coordonatori să aibă viziuni diferite? În acest caz, cum ați procedat? Cum ați descrie colaborarea cu dumnealor?

J. I. U. S.: Experiența mea de a avea doi coordonatori în acești ani a fost una frumoasă, un real succes. Nu am întâmpinat probleme sau neînțelegeri, ceea ce denotă profesionalismul lor.

Munca mea a fost în mod constant impulsionată și îmbunătățită de feedback-ul lor și, în cele din urmă, totul s-a transformat într-o experiență plăcută. Aș recomanda oricui are oportunitatea să aibă un doctorat care să fie realizat în cotutelă.

Desigur, această alegere vine la pachet cu mai multă muncă administrativă de gestionat în ceea ce privește cele două universități partenere și de cele mai multe ori, fiecare etapă a lucrării implică câte două revizuiri din partea fiecărui coordonator, dar este o experiență unică care mi-a permis să învăț și „să cresc” foarte mult ca cercetător și, datorită profesionalismului și calităților umane ale coordonatorilor, și ca om.

R.: Ce v-a determinat să vă definitivați studiile la o facultate din România?

J. I. U. S.: Decizia de a-mi continua studiile de doctorat la Universitatea din București a venit firesc. Știam despre buna reputație a Universității și despre calitatea muncii potențialei mele coordonatoare, prof. univ. dr. Camelia Beciu, astfel încât, atunci când am primit vestea că am fost acceptat, m-am simțit foarte fericit și onorat.

Chiar dacă vin din străinătate, m-am simțit întotdeauna binevenit la Universitatea din București, lucru pentru care sunt foarte recunoscător.

R.: Care sunt concluziile cercetării dvs. și în ce fel impactează acestea studiile în domeniu?

J. I. U. S.: Având în vedere că am lucrat la această teză mai bine de cinci ani, aș putea să vă vorbesc ore în șir despre ea. Mă rezum la a evidenția cea mai importantă concluzie la care am ajuns: relatate dintr-o perspectivă pozitivă, poveștile despre migranți, atunci când sunt bine documentate, atrag atenția unui număr foarte mare de cititori. Acest rezultat contrazice afirmația făcută de unii autori care susțin că există un acord general conform căruia poveștile negative despre migranți tind să apară mai des în știri, fiindcă atrag mai mult atenția publicului. Având în vedere analiza datelor studiului meu, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. În urma cercetării mele, știrile în care jurnaliștii investesc timp și efort sunt atractive pentru public, inclusiv cele care arată o reprezentare pozitivă a migrației.

R.: Alegerea unei profesii pare din ce în ce mai dificilă în zilele noastre. Ce anume v-a determinat să vă dedicați acestui domeniu, mai ales că ați avut un parcurs educațional și profesional în care ați dat dovadă pe lângă rezultate deosebite, de consecvență.

J. I. U. S.: Într-adevăr, a fi consecvent într-un domeniu este esențial pentru a obține rezultate bune într-o cercetare. Aceasta este cea mai importantă lecție pe care am învățat-o și, dacă ar trebui să le ofer un sfat studenților care se gândesc să înceapă un doctorat, le-aș spune exact asta: indiferent ce subiect aleg și oricât de interesant li se pare la început, va veni un moment, mult mai devreme decât se vor aștepta, în care motivația va scădea și vor fi nevoiți să dea dovadă de consecvență. Efortul susținut, de zi cu zi, este cel care îi va duce spre linia de finish. Doar muncind zilnic, am reușit să termin. Cu siguranță, vor fi momente când acest lucru nu va fi posibil, dar tendința trebuie să fie de a lucra constant. Pe parcursul unei zile, mai bine decât deloc, contează și cinci minute de muncă.

R.: În opinia dvs., inițiativele precum Premiile Senatului a Universității din București încurajează mediul academic spre inovare și spre obținerea de noi performanțe?

J. I. U. S.: Este o inițiativă extraordinară din partea Universității din București să organizeze și să investească timp și resurse în acest proiect. Cred că aceasta nu este doar o modalitate de a recunoaște munca studenților doctoranzi, ci și a coordonatorilor lor, care sunt extrem de importanți pentru succesul doctoratului. Acest aspect este o motivație în plus pentru câștigătorii acestei ediții, care, sperăm, vor coordona, la rândul lor, viitori studenți.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services