Începând cu 2023, CIVIS anunță lansarea unui nou format de cursuri online, intitulate MOOC – Massive Open Online Course. Primul curs din această serie se numește Climate and energy – An interdisciplinary perspective și se va desfășura în perioada 30 ianuarie – 24 februarie 2023. Termenul-limită de înscriere este 30 ianuarie 2023.
Programul se adresează studenților din toate domeniile care își doresc să abordeze problematicile de mediu și criza ecologică dintr-o perspectivă interdisciplinară. Programul reprezintă atât un curs introductiv de sine stătător privind mediul și energia, cât și un preambul pentru programul transdisciplinar de masterat în mediu și energie care va fi lansat în cadrul CIVIS în anul 2024. Acest prim MOOC va prilejui un tur virtual al insulei Utö, aflată în arhipelagul Stockholm, și va aborda starea anterioară și prezentă a climei, ciclurile globale (carbon, apă), impactul uman asupra mediului și biodiversității și soluțiile privind schimbările climatice de la energie la politici publice.
Evaluarea se va face pe baza unor quiz-uri online, iar participanții vor primi un certificat de participare, care va fi inclus și în pașaportul CIVIS.
Mai multe informații despre cursul online Climate and energy – An interdisciplinary perspective sunt disponibile aici.
CIVIS MOOCs – Massive Open Online Courses
Cursurile se desfășoară online, sunt gratuite și accesibile tuturor, oferind o modalitate flexibilă de promovare a cunoașterii în cele mai diverse arii de studiu. Formatul se adresează membrilor comunității academice CIVIS care își doresc să se pregătească pentru un nou traseu educațional, să dezvolte noi abilități profesionale sau să exploreze noi domenii. Cursurile sunt deschise tuturor, inclusiv publicului larg. Ca atare, pentru a participa la această experiență CIVIS nu este necesară apartenența la o universitate membră.
Principalele caracteristici ale programelor MOOC:
- Sunt disponibile la cerere
- Nu există o limită privind numărul de participări
- Sunt gratuite și disponibile pentru toată lumea
- Durează câteva săptămâni și oferă un program flexibil
- Sunt transdisciplinare
- Includ o serie de instrumente media online și interactive
- Se bazează și pe sprijin din partea comunității de cursanți
- Pentru anumite programe MOOC profesorii vor oferi sprijin suplimentar.
Mai multe informații despre CIVIS MOOCs pot fi accesate aici.
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectat de Comisia Europeană drept unul dintre primele 17 universități-pilot europene, CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70 000 de membri ai personalului, inclusiv 37 400 de cadre universitare și cercetători.