Începând cu 9 octombrie 2023, CIVIS invită cadrele didactice ale celor 11 universități membre la o serie de workshop-uri pe tema Pedagogiilor Inovative. Dezvoltate pe baza principalelor nevoi identificate în primii 4 ani de CIVIS, atelierele sunt deschise întregii comunități academice ale Alianței.
Primul workshop acoperă Implicațiile juridice în predarea inovatoare și are loc pe 9 octombrie, între orele 15:00 – 17:00 CET. Se va discuta în cadrul acestuia despre calitatea profesorilor și studenților de titulari ai dreptului de autor, dreptului de protecție a datelor și dreptului la imagine, printre alte drepturi. Pe de altă parte însă, ele pot afecta și drepturile de autor ale terților, dreptul de protecție a datelor și dreptul la imagine în activitatea lor zilnică. Din acest motiv, este foarte important să fie cunoscute și respectate atunci când se organizează activități didactice. În cadrul workshopului se vor aborda principalele probleme care apar la cursuri în legătură cu aceste subiecte juridice.
Al doilea atelier, Recomandări metodologice pentru proiectarea unui BIP cu Service-Learning, este programat chiar a doua zi, pe 10 octombrie, între orele 15:00 – 17:00 CET. Acest tip de curs combină predarea online cu o perioadă scurtă de mobilitate fizică, în care studenții participă la un proiect internațional de învățare prin prestarea unui serviciu în folosul comunității. Învățarea prin prestarea de servicii în folosul comunității („făcând bine”) este o metodă educațională experiențială, în cadrul căreia studenții se angajează în serviciul comunitar, reflectă critic asupra ei și învață din ea personal, social și academic. Activitățile se adresează nevoilor umane, sociale și de mediu și vizează îmbogățirea învățării în învățământul superior, promovarea responsabilității civice și consolidarea comunităților. Prin combinarea sesiunilor online cu o scurtă excursie „la fața locului” în cadrul căreia studenții oferă un serviciu comunității locale, acest format inovator deschide oportunități de studiu internațional și de dezvoltare a conștientizării civice pentru noile grupuri de studenți.
Aceste două prime workshop-uri sunt coordonate de UAM și vor fi urmate de altele. Puteți rămâne la curent cu ele urmărind pagina dedicată de pe site-ul CIVIS, aici.
CIVIS dezvoltă o ofertă educațională care încearcă să răspundă nevoilor unui timp în schimbare: interdisciplinară, interculturală, din ce în ce mai digitală și capabilă să conecteze provocările locale și globale. Acest lucru definește însă un peisaj educațional nou pentru majoritatea profesorilor și studenților. De aceea, credem că cel mai bun mod de a ne adapta și de a oferi cele mai bune experiențe de învățare posibile studenților noștri este de a învăța, la rândul nostru, de la experți în domeniu din toate universitățile membre CIVIS.