Prin proiectul SMARTT, Universitatea din București este singura universitate din România implicată la nivel strategic în proiectul viitoarelor diplome universitare europene
Luni, 29 aprilie 2024, Alianța CIVIS și Universitatea Liberă din Bruxelles vor găzdui, începând cu ora 9:00 CET, evenimentul final de diseminare a rezultatelor proiectelor dedicate diplomelor europene și entităților legale pentru noile Universități Europene.
Organizat de către proiectul SMARTT și Comisia Europeană, în cooperare cu celelalte proiecte pilot dedicate celor două teme strategice, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru factori de decizie, academicieni, personal administrativ al instituțiilor de învățământ superior, studenți și reprezentanți ai mediului de afaceri de a se angaja în discuții privind măsurile necesare pentru a face din diplomele europene și din entitățile legale ale Universităților Europene o realitate.
Persoanele care doresc să ia parte online la întâlnire pot să se înregistreze până miercuri, 24 aprilie 2024. Înscrierea va fi definitivă numai după primirea unui e-mail de confirmare, ce va include detaliile de conectare.
Dezvoltat de către Alianța Europeană CIVIS, în parteneriat cu alianțele universităților europene EUTOPIA, NEUROTECHEU și UNITA, alături de 29 de instituții de învățământ superior și alți 15 stakeholderi europeni și naționali, SMARTT a fost ales de către Comisia Europeană drept proiect-pilot pentru viitoarele diplome europene.
De asemenea, în cadrul conferinței va fi prezentat și pachetul de proiecte-pilot pentru viitoarele diplome europene, adoptat miercuri, 27 martie 2024.
UB este singura universitate din România care coordonează, alături de Universitatea Autonomă din Madrid, unul dintre cele șase proiecte strategice de proiectare și implementare a diplomelor europene, SMARTT (Screening, Mapping, Analysing, Recommending, Transferring and Transforming higher education international programmes).
Universitatea din București este, prin prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică, alături de Universitatea Autonomă din Madrid și de Alianța Europeană CIVIS, coordonatoarea proiectului SMARTT. Printre partenerii internaționali asociați în cadrul proiectului se numără și unele universități și instituții din România, cum este cazul Universității de Vest din Timișoara, Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
Prezența activă a Universității din București în ceea ce privește transformarea și inovarea spațiului academic european se datorează unei echipe extinse de experți implicați în diferite componente de dialog și construcție în zona politicilor educaționale din învățământul superior, pe lângă prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București, coordonatorul din partea universității al proiectului SMARTT, coordonator al Subgrupului pentru Diploma Europeană din cadrul FOR EU (grupul de reprezentare al tuturor celor 50 de alianțe europene de universități din cadrul Comisiei Europene), și conf. univ. dr. Sorin Costreie, președintele Rețelei UNICA (Network of Universities from the Capitals of Europe), coordonator al Alianței CIVIS în Universitatea din București, și prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector pentru Proiecte de Dezvoltare și Învățare Continuă al Universității din București, și prof. univ. dr. Anca Nedelcu, prodecană a Facultății de Psihologie și Științele Educației.
Deja, în prezent, Universitatea din București dezvoltă, alături de partenerii din Alianța Europeană CIVIS, noi programe comune de studii cu puternic caracter inter- și trans-disciplinar, care vor include proiecte de implicare civică, învățare bazată pe provocări, mobilitate integrată și conexiunea cu crizele globale actuale. Astfel, pe teme precum schimbările climatice, studiile sud-europene, cercetările din biochimie, studii culturale și societale, dezvoltarea urbană și crizele acesteia, transformarea tehnologică și implicațiile ei, Universitatea din București va lansa în perioada următoare noi programe comune de studii, cu diplome comune și multiple, în parteneriat cu alte universități europene membre ale alianței, pentru toate cele trei niveluri de studii, licență, masterat și doctorat.
Programul complet al conferinței este disponibil pe site-ul CIVIS, iar informații suplimentare pot fi solicitate la adresa de mail SMARTT@uam.es.