Sâmbătă, 10 septembrie 2022, conf. univ. dr. Dana Jalobeanu, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București, va deveni noul președinte al European Society for the History of Science (ESHS).
Cu acest prilej, joi, 8 septembrie 2022, Dana Jalobeanu va susține, la European Society for the History of Science, prelegerea prezidențială intitulată “The Fictional Politics of Scientific Collaboration: Solomon Houses in Early Modern Europe”.
Evenimentul se va desfășura în intervalul 9:45-10:30 (CEST) și va fi moderat de Theodore Arabatzis, profesor de istoria și filosofia științei la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena.
Mai multe informații despre eveniment, precum și rezumatul prelegerii pot fi accesate aici.
Dana Jalobeanu a studiat fizică și filosofie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca și a obținut un doctorat în filosofia științei la Universitatea din București. Apoi, a urmat o serie de specializări postuniversitare la Oxford University (Balliol College), New Europe College (Bucureşti), Warburg Institute (University of London), Princeton University și Max Planck Institute for History of Science, Berlin. Din 2001 este director de programe la centrul de cercetare Fundamentele Modernităţii Europene al UB (www.modernthought.unibuc.ro) şi co-organizator al Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy. Din 2009, este membru al Centrului de Logica, Istoria şi Filosofia Știinţei (CELFIS) din cadrul Facultății de Filosofie a UB și organizează seminarul săptămânal al CELFIS. Din 2014, este director al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB).
Domeniile sale de competență includ filosofia științei, istoria filosofiei moderne, filosofia fizicii, cosmologie filosofică. Mai multe informații despre Dana Jalobeanu sunt disponibile aici.