Conferința de lansare a proiectului „Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă la Universitatea din București – EDIS-UB”

Conferința de lansare a proiectului „Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă la Universitatea din București – EDIS-UB”

Studenții, profesorii și membrii personalului administrativ ai UB vor beneficia de traininguri de la specialiști externi pentru dezvoltarea competențelor digitale

Echiparea a 16 laboratoare ale UB cu tehnologie IT&C, crearea de identități virtuale pentru toți studenții Universității din București și traininguri pentru dezvoltarea competențelor digitale ale comunității universitare, doar câteva dintre obiectivele propuse în cadrul proiectului „Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă la Universitatea din București – EDIS-UB” (EDIS-UB). Finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), proiectul a fost lansat miercuri, 2 noiembrie 2022.

Un Advanced Computing Center al UB la Măgurele

Prin intermediul proiectului, la Facultatea de Fizică a UB, în Măgurele, va fi găzduit un Advanced Computing Center (ACC), nucleul infrastructural al celor mai performante laboratoare ale UB, care vor fi fi echipate multimedia cu servere, computere și aplicații/software/ instrumente specifice domeniului lor.

Centrul, care reprezintă una dintre investițiile majore din cadrul proiectului, de aproape 3 milioane de euro, va permite studenților, profesorilor și cercetătorilor din UB să desfășoare atât activități din zona didactică, cât și operații din zona de cercetare posibile datorită infrastructurilor cu capacități mari de calcul, de memorare și de contabilizare de date de la nivelul ACC.

De altfel, crearea acestui centru în UB va reprezenta doar una dintre realizările prevăzute în proiect, prin care se va atinge obiectivul general al acestuia. La nivel instituțional, provocarea, prin EDIS-UB,  este reprezentă de creșterea sustenabilă a capacității instituționale, de a oferi programe de studii de înaltă calitate și un mediu educațional colaborativ, prin crearea unei infrastructuri digitale performante.

16 laboratoare ale UB vor fi echipate multimedia

Prin intermediul proiectului care se înscrie în strategia UB privind creșterea calității serviciilor educaționale prin utilizarea pedagogiilor inovative cu suport IT&C, precum și a serviciilor educaționale prin dezvoltarea infrastructurilor de educație bazate pe sisteme digitale, 16 programe de studiu din UB, dintre care două noi (programul de studii de licență „Robotică” la Facultatea de Fizică în colaborare cu Facultatea de Matematică și Informatică și programul de studii masterale în limba engleză „Dreptul noilor tehnologii” la Facultatea de Drept) vor fi revizuite curricular și actualizate din perspectiva digitalizării.

Lista integrală a programelor de studiu care vor fi „îmbogățite digital” (digitally enhanced) prin EDIS-UB poate fi consultată aici.

Fiecare student al UB va avea o identitate virtuală

De asemenea, tot în cadrul proiectului, se va implementa strategia GIPAS – administrare și spații virtuale integrate. Astfel, fiecare student al UB va avea o identitate virtuală și va dispune de un Spațiu Virtual Individual (SVI) unde va avea acces la o serie de aplicații, servicii și resurse (biblioteci digitale, depozite de documente).

Ca parte a unei comunități de învățare, fiecare student va putea accesa un Spațiu Virtual Colaborativ (SVC), compus din colegii și profesorii facultății de care aparține.

În Spațiul Virtual Universitar (SVU), toți membrii comunității academice ai UB se pot conecta, spațiul facilitând schimburi de informații și punerea la comun a mai multor resurse.

Tot prin GIPAS va fi posibilă și gestiunea integrată a parcursului academic al studenților și a programelor de studiu.

Nu în ultimul rând, studenții, profesorii și membrii personalului administrativ ai UB vor beneficia de traininguri de la specialiști externi pentru dezvoltarea competențelor digitale.

Eveniment de lansare intern al EDIS-UB, la UB

Evenimentul de lansare a proiectului Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă la Universitatea din București – EDIS-UB” (EDIS-UB) a avut loc miercuri, 2 noiembrie 2022. La reuniunea moderată de prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector al UB responsabil cu Proiecte de dezvoltare, Învățare continuă și Infrastructură educațională și coordonator al proiectului EDIS-UB, au luat cuvântul prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, Sorin Ștefan Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației, și conf. univ. dr. Radu Gramatovici, prorector al UB responsabil cu Informatizarea și membru în echipa de coordonare a EDIS-UB.

În deschiderea întâlnirii care a avut loc în Amfiteatrul „Ion Mihăilescu” al Rectoratului Universității din București, prof. univ. dr. Lucian Ciolan a subliniat că e un eveniment de lansare intern al unuia dintre proiectele mari, semnificative din punct de vedere financiar ale UB, implementate prin PNRR.

Evenimentul a reunit membrii comunității academice a UB, atât din Conducere, din echipa de implementare a proiectului, cât și reprezentanți ai facultăților beneficiare și din Ministerul Educației.

„Acest proiect de infrastructură are câteva ancore. Pe lângă el însuși, în paralel cu acesta, încercăm să îl corelăm cu alte eforturi: AEOS (Acces la educație online pentru studenții cu burse sociale din Universitatea din București) – proiectul cu tablete pentru studenții cu situații sociale dificile, program care vine la pachet și cu echipamente pentru profesorii care lucrează cu acești studenți. Și, nu în ultimul rând, prioritară este conexiunea cu Alianța Europeană CIVIS, unde Universitatea din București este co-lider al hub-ului de transformare digitală și tehnologică (Hub 5 Digital and Technological Transformation – CIVIS 2.0).

Proiectul EDIS-UB este dominant un proiect de infrastructură care va fi valorificată pentru ca UB să-și atingă obiectivele strategice interne, și nu în ultimul rând, pentru a deveni un jucător important în CIVIS”, a afirmat profesorul Ciolan.

În continuare, Sorin Ștefan Decă a subliniat importanța programului, unul dintre primele finanțate de PNRR care încep implementarea. În același timp, oficialul a punctat că este o onoare să sprijine universitățile prin astfel de proiecte „pentru a-și alinia piața muncii și ceea ce ține de programe de studii și de utilizarea echipamentelor tehnologice”.

Rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, a punctat faptul că implementarea proiectului EDIS-UB trebuie să țintească atingerea nevoilor curente și sustenabilitatea asigurată pe mai târziu.

„Ne aflăm, ca echipă, într-un moment important al proiectului: implementarea. Partea de scriere de proiect și de proceduri de aprobare a trecut, astfel încât ne aflăm în fața unei noi provocări. În continuare, trebuie să facem eforturi comune; pe de o parte, să nu ne descurajăm în procesul de implementare care nu este deloc ușor, și pe de altă parte, să interacționăm strâns împreună cu partenerii noștri, cu administrația, cu celelalte unități implicate mecanisme mai puțin birocratice de implementarea proiectelor”, a subliniat rectorul UB.

Conf. univ. dr. Radu Gramatovici a expus celor prezenți o prezentare generală a proiectului EDIS-UB, focusându-se pe elementele principale ale strategiei de digitalizare la nivelul Universității din București.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de concluzii și dezbateri, cât și cu o prezentare succintă cu următoarele activități care vor fi derulate la nivel de UB în perioada următoare.

Proiectul „Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă la Universitatea din București EDIS-UB”, cod proiect 1828329254, cu o valoare totală de 43.997.550 lei, are o perioadă de derulare de trei ani (16 septembrie 2022-31 decembrie 2025) și este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C:15, reforma 5: „Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației”.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services