Luni, 9 mai 2022, începând cu ora 18.30, Interdisciplinary School of Doctoral Studies vă invită la conferința „Despre conștientizarea subiectivă. Filosofii despre explicarea conștiinței”, susținută de profesorul Mircea Dumitru.
Persoanele interesate să participe la acest eveniment sunt rugate să completeze formularul de înscriere aici până cel mai târziu la ora 16.30, în ziua conferinței. Evenimentul va fi organizat online și în limba engleză.
Mai multe informații despre prelegere
Prezentarea își propune să explice conștiința fenomenală care poate fi considerată problemă științifică și filozofică a epocii noastre, ultima frontieră a cunoașterii. Cu toate acestea, este o sarcină extrem de dificilă; pentru că orice încercare de a găsi un loc potrivit pentru conștiință în lumea naturală s-a dovedit până acum a nu fi deloc banală. Există o tensiune conceptuală care face din sarcina de a oferi o explicație unitară minții și lumii fizice una dintre cele mai persistente și intrigante enigme. Viziunea predominantă despre lumea naturală este de natură fizică, deși mintea și mai ales experiența subiectivă conștientă nu par să se încadreze în această explicație naturalistă și fizicistă. Se pare că suntem prinși într-o dilemă, pentru că fie rămânem la o explicație de natură fizică, dar apoi se pare că trebuie să omitem conștiința, fie ar trebui să ne dăm seama de o schimbare dramatică a concepției noastre despre lumea naturală, care dintre desigur este extrem de improbabil.
„Dar, atunci, orice încercare de a înțelege conștiința este un punct mort, ceva care este sortit eșecului?”: reprezintă una dintre cele mai provocatoare întrebări la care conferențiarul va formula un potențial răspuns.
Mircea Dumitru este profesor la Facultatea de Filozofie a Universității din București. Dânsul este Membru Correspondent al Academiei Române și Fellow al Academiei Europaea. Domeniile sale de cercetare includ: logică filozofică, filozofia limbajului, metafizica analitică a modalității și filozofia minții și a conștiinței.
A fost decan al Facultății de Filosofie între 2000-2008 și prorector al Universității din București în perioada 2008-2011. Rector al Universității din București în perioada 2011-2020, prof. Dumitru a fost de asemenea, perioada iulie 2016-ianuarie 2017, ministru al Educației.
A publicat peste 50 de articole în reviste de specialitate și capitole pe teme ca logică modală, teorii despre adevăr, semnificație, raționalitate, filosofia lui Wittgenstein, logică contemporană (Quine, Kripke, Kit Fine), realism, esențialism, relativism.
- Despre seria de conferințe ISDS-UB
Ajunse deja la cea de-a XIV-a susținere, conferințele ISDS au fost lansate la sfârșitul anului 2019, cu scopul de a stimula cercetările interdisciplinare și de a face cunoscute rezultatele acestora, atât comunității academice cât și publicului larg.
- Despre ISDS-UB
Interdisciplinary School of Doctoral Studies a fost înființată în anul 2018, cu scopul de a oferi tinerilor cercetători oportunitatea de a-și desfășura cercetarea într-un mediu interdisciplinar. Studiul și cercetarea la ISDS-UB sunt organizate exclusiv în limbi de circulație internațională, în toate cele 19 domenii de doctorat în care Universitatea din București oferă studii doctorale, dar și în cadrul unor grupuri de cercetare și de pregătire interdisciplinară (IRTG-uri) în care profesorii, cercetătorii și doctoranzii din diferite domenii colaborează în vederea realizării unor cercetări orientate pe teme complexe.
În prezent, trei astfel de grupuri sunt funcționale:
- Mind, Language, and Cognition-Biology – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile informatică, lingvistică, matematică, psihologie și filosofie;
- Complex Systems Disentanglement through Data Analysis – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geografie, matematică, fizică și sociologie.
- Natural Resources & Social-Ecological Systems – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geologie, geografie, istorie și științe politice.
Următorul concurs de admitere la ISDS-UB va fi organizat în luna septembrie 2022. Noutăți privind procesul de admitere, precum și informații privind evenimentele viitoare sunt disponibile pe web-site-ul Școlii Doctorale.