Joi, 27 mai 2021, Universitatea din București, Universitatea de Stat din Moldova și Muzeul Național de Istorie a României au organizat Conferința „Educație, Cultură și Patrimoniu în spațiul cultural românesc”.
Evenimentul, găzduit online de Universitatea din București, a fost organizat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, ICOMOS România, ICOMOS Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, precum și cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României.
În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Marian Preda, conf. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, și dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României, în calitate de reprezentanți ai celor trei instituții organizatoare, au reafirmat importanța acestui demers pentru reactualizarea și aprofundarea discuției esențiale cu privire la domeniile educației, culturii și patrimoniului în spațiul cultural românesc.
Totodată, ei au subliniat că acest eveniment, devenit deja o tradiție, vine ca o reconfirmare a unei colaborări neîntrerupte și consistente între instituții fundamentale pentru ariile care fac subiectul conferinței din cele două țări care împărtășesc atât un trecut comun, cât și un patrimoniu cu semnificații de ambele părți ale graniței.
În deschiderea evenimentului au mai luat cuvântul, ca reprezentanți ai instituțiilor partenere și ai autorităților de stat din Romania și din Republica Moldova, prof. univ. arh. dr. Sergiu Nistor, consilier prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, Angela Brașoveanu Erizanu, consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul Culturii, Nicolae Brânzea, Secretariatul General al Guvernului României, conf. univ. dr. Ștefan Bâlici, directorul general al Institutului Național al Patrimoniului și Irina Iamandescu, președinte ICOMOS România.
Conferința a inclus trei paneluri care au abordat o serie de tematici complexe privind educația, cultura și patrimoniul în spațiul cultural românesc.
Primul panel, moderat de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (UB) și de conf. univ. dr. Sergiu Matveev (USM), s-a intitulat „Educație și cultură în spațiul cultural românesc”, al doilea panel, care i-a avut ca moderatori pe dr. Irina Iamandescu (INP/ ICOMOS România) și pe dr. Sergius Ciocanu (ICOMOS Moldova), a vizat „Educația pentru patrimoniu”, în timp ce al treilea panel, moderat de conf. univ. dr. Ștefan Bâlici (INP) și de prof. dr. hab. Gheorghe Postică a abordat teme privind „Formarea specialiștilor”.
Panelurile au inclus prelegeri ale unor specialiști recunoscuți din instituțiile organizatoare și partenere, care au prezentat, din diverse perspective și utilizând abordări calitative și cantitative, semnificațiile și rolurile pe care învățământul universitar și cultura, sub diversele ei forme, le au în societate. În plus, în cursul conferinței au fost discutate în detaliu tematici și studii de caz vizând protejarea și dezvoltarea patrimoniului cultural românesc.
Prelegerile au fost completate cu două prezentări video realizate de Institutul Național al Patrimoniului – Direcția Patrimoniu Digital, care au rulat în paralel cu sesiunile, și anume: Pixels for Heritage. Metode aplicate pentru integrarea datelor fotogrammetrice rezultate din scanarea patrimoniului mobil și construit și Cercetări folclorice și dialectologice recuperate: salvarea arhivelor științifice periclitate din Chișinău.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de concluzii, moderată de Ernest Oberländer-Târnoveanu (MNIR).
Programul integral al conferinței „Educație, cultură și patrimoniu în spațiul cultural românesc” poate fi accesat aici, iar înregistrarea integrală a conferinței este disponibilă aici.