Luni, 4 martie 2024, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București va găzdui conferința cu titlul „Factuality Challenges in the Era of Large Language Models”, organizată în cadrul seminariilor de cercetare Solomon Marcus și a masteratului pentru Procesarea Limbajului Natural de la Facultatea de Matematică și Informatică a UB.
Evenimentul se va desfășura la Amfiteatrul Țițeica de la sediul facultății (Str. Academiei nr. 14, București), între orele 17:00 – 19:00, și se va bucura de participarea lui Aigerim Alibek și a profesorului și expertului de renume internațional în domeniul procesării limbajului Natural Preslav Nakov, Director al Departamentului pentru Procesarea Limbajului Natural din cadrul Universității Mohamed bin Zayed în Inteligență Artificială din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite (MBZUAI).
Conferința se va centra în jurul riscurilor, provocărilor și oportunităților pe care Modelele de Limbaj Mare (Large Language Modelling) le aduc în dezbaterile despre factualitate. Vor fi aduse în discuție, printre altele, proiectele de cercetare recente care vizează folosirea LLM pentru a sprijini verificarea datelor (fact-checking), detectarea textelor generate computerizat (blackbox și whitebox), dezinformarea în ceea ce privește LLM și alte subiecte de interes pentru domeniul LLM.
Mai multe informații despre conferința „Factuality Challenges in the Era of Large Language Models” pot fi accesate aici.
Specialiștii centrului Centrului pentru Tehnologii de Cercetare a Limbajului Uman din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București investighează o arie largă de subdomenii, precum procesarea limbajului natural, inteligența artificială, similaritatea limbilor naturale, relația dintre limbi plecând de la originea cuvintelor, echipamente robotice de analiză a comportamentului uman sau pentru citirea rechizitoriilor, detectarea limbajelor agresive în mediul online, combaterea discriminării, gestionarea emoțiilor, asemeni mecanismelor care explică efectele pozitive sau negative ale comunicării sau gradul de evoluție al depresiei în urma analizei specializate a unor postări pe rețele de socializare.