Vineri, 4 decembrie 2020, Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București și Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a u organizat conferința Între trei imperii: rețeaua consulară a Vechiului Regat (1879-1918). Dezbaterea științifică se va desfășura online, pe platforma Zoom, începând cu ora 10:00.
Evenimentul a reunit istorici din București, Iași, Cluj-Napoca și Chișinău, al căror interes major este legat de studiul istoriei diplomației. Inițiată dintr-un interes special față de istoria diplomației, scopul conferinței a fost declanșarea unei dezbateri asupra istoriei consulatelor României și a unui interes de cercetare pe termen lung a arhivelor consulare.
În cadrul evenimentului științific, Universitatea din București a fost reprezentată de conf. univ. dr. Silvana Rachieru, cadru didactic al Facultății de Istorie și directoare a Centrului de Studii Turce, care va susține o prelegere. Totodată, și alți profesori și specialiști în domeniu, afiliați unor alte universități și centre de cercetare, au prezentat lucrări de referință: Daniel Cain (Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române din București), Adrian Bogdan Ceobanu, drd. Bianca Moglan, Ștefan Crăciun (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Vitalie Văratic (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din București), Andreea Dăncilă Ineoan, Emanuil Ineoan (Universitatea „Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), Tudor Sclifos (Institutul de Istorie din Chișinău).
Invitatul de onoare al evenimentului a fost dr. Doru Liciu, directorul Arhivelor Diplomatice, un susținător al necesității cercetării arhivelor atât de bogate deținute de Ministerul Afacerilor Externe și, în același timp, un prieten al istoricilor interesați de subiect.
Conferința, prima de acest fel, a acoperit doar o parte din vasta tematica a rețelei consulare a Vechiului Regat dezvoltate după 1879, prin accentul pe care îl pune pe prezența în cele trei mari imperii vecine – Rusia, Austro-Ungaria și Imperiul Otoman și s-a terminat cu o masă rotundă și o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri.
„Ne dorim ca pe viitor să extindem dezbaterea și către alte zone, pe măsură ce noi cercetări se vor dezvolta în această direcție. Din acest motiv, la finalul conferinței este prevăzută o masă rotundă cu tema Cercetarea arhivelor consulare – direcții, provocări, tendințe în istoria diplomației, pentru a realiza o radiografie a stadiului în care se află cercetările în acest domeniu în istoriografia contemporană”, este mesajul transmis de organizatori.
Programul integral al conferinței Între trei imperii: rețeaua consulară a Vechiului Regat (1879-1918) poate fi accesat aici. Mai multe detalii despre activitățile derulate de Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie din cadrul UB, puteți afla aici.