Peste 250 de cadre didactice care predau discipline STEM, consilieri școlari, studenți, profesori universitari, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale din domeniul educației, reprezentanți ai instituțiilor centrale din cadrul Ministerului Educației și Cercetării și ai institutelor de cercetare sunt așteptați în zilele următoare pe platforma de educație și cercetare de la Măgurele. Vineri, 6 decembrie 2019, Universitatea din București și partenerii săi dau startul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale a Comunității ,,Educație pentru Științe”.
Conferința susține schimbul de idei și de bune practici în domeniul educației pentru știință, promovând educația și schimbul de bune practici prin comunități de învățare și ecosisteme ce susțin dezvoltarea și orientarea profesională pentru elevi și studenți.
Temele în jurul cărora au fost organizate atelierele, mesele rotunde și prezentările sunt specializările inteligente, parcurile tehnologice și științifice, relația dintre educație și cercetare, construirea de parteneriate solide pentru educația STEM și educația incluzivă de calitate.
Conferința se desfășoară pe parcursul a trei zile și are un format axat pe ateliere interactive, mese rotunde, paneluri de experți și prezentări de lucrări științifice.
Printre invitații la conferință se numără prof. univ. dr. Mircea Dumitru (Rector, UniBuc), acad. Nicolae Zamfir (Director IFIN-HH, ELI-NP), conf. univ. dr. Sorin Costreie (Prorector Relații Internaționale, UniBuc), prof. univ. dr. Daniel David (Prorector Cercetare, competitivitate-excelență, publicații științifice, UBB), dr. Sascha Schmeling (CERN, Geneva), lect. univ. dr. Ionuț Topală (Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza”, Iași), conf. univ. dr. Radu Gramatovici (Decan al Facultății de Matematică și Informatică, UB), prof. univ. dr. Cornel Panait (Rector, Universitatea Maritimă din Constanța) și prof. univ. dr. Lucian Ion (Decan, Facultatea de Fizică a UniBuc). Prof. univ. dr. Lucian Ciolan, Decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației, va fi gazda primei zile a conferinței, moderând sesiunea de deschidere și cea dedicată vorbitorilor cheie.
Panelul de experți ,,Educație pentru științe și tehnologii, experiențe, practici – comunitate”, coordonat de Madlen Șerban (directoarea European Training Foundation în perioada 2009-2017 și profesor asociat al Facultății de Psihologie și Științele Educației, UniBuc), propune dezbaterii relația dintre educația pentru științe și tehnologii cu cercetarea-dezvoltarea-inovarea și cu mediul de afaceri pentru o mai bună definire a cooperării dintre acești actori cheie.
Experții invitați să participe la acest panel vor avea în vedere posibile intervenții pe care învățământul universitar le poate iniția și dezvolta în susținerea pedagogiilor inovative, a educației bazate pe cercetare, intervenții care susțin incluziunea și excelența, creativitatea, inovarea și spiritul antreprenorial.
Evenimentul include și patru mese rotunde care vor aborda tematici relevante pentru dezbaterile de actualitate din educație. Titlurile meselor rotunde sunt: ,,Pedagogii inovative”, coordonată de prof. univ. dr. Anca Nedelcu (Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UniBuc), ,,Școala incluzivă. Educație de calitate pentru toți copiii”, coordonată de Mirabela Amarandei (Direcția de Orientare Strategică și Politici Publice, UniBuc), ,,Consilierea școlară și în carieră, încotro? Un parteneriat activ pentru dezvoltarea carierelor”, coordonată de conf. univ. dr. Cosmina Mironov (Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UniBuc) și ,,Întâlnirea societăților profesionale de științe, partenere CNCES 2019”, coordonate de prof. univ. dr. Doru Ștefănescu și lect. univ. dr. Roxana Zus (Facultatea de Fizică, UniBuc).
Atelierele interactive vor aborda tematici precum automatizare și integrarea tehnologiei în predare, experimente cosmice și povestea Pământului, bune practici de participare a comunității în consilierea școlară și metode de sprijinire a identității vocaționale a elevilor.
Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale a Comunității „Educație pentru Științe” este organizată printr-un parteneriat între Universitatea din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Maritimă din Constanța.
Mai multe informații cu privire la eveniment pot fi accesate pe site-ul Conferinței Naționale a Comunității ,,Educație pentru Științe” (https://cnces.educatiepentrustiinta.ro/ro/), precum și pe pagina de Facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/events/542627743232826/).