Miercuri, 22 iulie 2020, Institutul de Cercetare al Universității din București organizează conferința online „Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Dificultăți identificate pentru specialiști, instituții, domeniu”. Aceasta este prima dintr-un ciclu de trei evenimente online dedicate specialiștilor – cercetători, cadre didactice universitare – dar și specialiștilor în formare (studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți) sau membrilor ONG care activează în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Evenimentul va avea loc începând cu ora 10:00.
Cei care doresc să participe la conferință sunt rugați să trimită un email la adresaproiectcultural.pci@icub.unibuc.ro până luni, 13 iulie 2020.
Evenimentul propune stabilirea unei legături mediate de instrumentele tehnologiei actuale, în care specialiștii să își prezinte perspectiva, tipul de expertiză și domeniul de specializare, punctând principalele dificultăți identificate în legătură cu specialiștii, instituțiile cu atribuții în studierea și cercetarea culturii orale, dar și riscurile la care sunt expuse în prezent domeniile științelor etnologice.
Această primă întâlnire va fi urmată, vineri, 24 iulie 2020, de o nouă conferință intitulată „Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Bune practici în domeniul patrimoniului cultural imaterial”, în cadrul căreia participanții vor fi invitați să ofere exemple concrete, din experiența proprie, cu privire la abordări ale culturii populare tradiționale, specifice unei anumite specializări.
Conferințele fac parte din proiectul Please, Touch the Intangible Cultural Heritage susținut de către Administrația Fondului Cultural Național în cadrul sesiunii II proiecte culturale 2020 și cofinanțat de Universitatea din București, care are ca obiectiv principal constituirea unei structuri digitale de comunicare intitulate „Rețeaua de specialiști în domeniile patrimoniului cultural imaterial din România și Republica Moldova”. Scopul creării acestei structuri îl reprezintă creșterea vizibilității specialiștilor, a cercetării din domeniile științelor etnologice și a instituțiilor implicate în studierea și cercetarea patrimoniului viu.