Vineri, 30 martie 2018, în cadrul Săptămânii Porților Deschise de la Facultatea de Istorie, a avut conferința „Samuraiul: De la Ju Jutsu la Aikido. Tradiție, modernitate și reinventarea Războinicului”.
Evenimentul a fost organizat de Masteratul de Istoria Ideilor, Mentaliăților și Culturii de Masă, în parteneriat cu Centrul pentru Studii de Arte Marțiale Tradiționale și Cultură Orientală „Raiden Dojo” din București și s-a desfășurat începând cu ora 17:00 în Amfiteatrul „Vasile Pârvan” al Facultății de Istorie (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, etajul 3)
Conferința a fost moderată de prof. univ. dr. Mirela-Luminița Murgescu, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din București.
La eveniment a luat parte reputatul expert în artele marțiale tradiționale, sensei Cristian Laiber, care va vorbi despre războinicii japonezi și despre evoluția artelor marțiale de la forma marțială veche, tradițională de Ju Jutsu, la cea modernă de Aikido, precum și despre ideile și mentalitățile care marchează această trecere.
Practicant și discipol apropiat al mai multor maeștri japonezi și europeni de renume, precum Machida Kenshinsai, Kenji Shimazu, Tetsuji Ishizuka și dr. Kacem Zoughari, sensei Cristian Laiber a reușit să stabilească o veritabilă și autentică legătură cu sursa artelor marțiale tradiționale, fiind, de asemenea, un colecționar și cunoscător al armelor și documentelor vechi, precum și al istoriei acestora. Cu peste 30 de ani de experiență și zeci de călătorii în Japonia, Okinawa și Taiwan, sensei Laiber este autorul unor lucrări unice în spațiul românesc pe tema artelor marțiale, precum Kobudo Okinawa, Ninjutsu Bujinkan, Ninjutsu – Taijutsu: Tehnici de luptă fără arme.
Conferința a fost cu o demonstrație practică, gratuită și deschisă publicului, care a avut loc sâmbătă, 31 martie 2018, între orele 09:30 – 12:00, la „Raiden Dojo” – Liceul Mircea Eliade (Splaiul Independentei, nr. 315 – 317).
