Pregătit pentru o incursiune articulată, riguroasă și incitantă în lumea adevăratelor științe? Dornic să cuprinzi cu mintea diversitatea științelor și a abordărilor din cadrul lor? Pregătit să călătorești din prezent în trecut, din prezent în viitor și din trecut direct în viitor? Te așteptăm la Conferințele UB – „Știința pe înțelesul tuturor” pentru o aventură imersivă în lumea palpitantă a diverselor științei! #hai să afli
Lansată în luna noiembrie a anului 2018, în cadrul Programului de Comunicare a Științei al Universității din București, seria Conferințelor UB – „Știința pe înțelesul tuturor” își propune să ofere informații științifice într-o manieră atrăgătoare și incitantă pentru publicul larg.
Totodată, conferințele își propun să încurajeze conexiunea responsabilă dintre comunitatea academică și publicul larg prin aducerea în discuție a unor subiecte de actualitate și de interes atât pentru mediul științific, cât și pentru publicul larg.
Invitații conferințelor sunt profesori, cercetători și personalități din lumea diferitelor științe.
Formatul evenimentelor include o prezentare tip prelegere a invitatului, urmată de un dialog moderat între invitat și audiență. Astfel, durata evenimentului este de aproximativ 90 de minute, cu maximum 60 de minute dedicate prezentării propriu-zise a conferențiarului și aproximativ 30 de minute pentru sesiunea de întrebări și răspunsuri, menită să asigure o interacțiune liberă și relevantă între invitat și public pe baza temelor discutate sau a unor teme conexe.
Seria Conferințelor UB – „Știința pe înțelesul tuturor” a continuat și în perioada pandemiei, trecând în mediul online. În aceste condiții, pentru a asigura calitatea materialelor video dedicate comunității științifice și publicului larg, s-a optat pentru un format preînregistrat, în condiții tehnologice care asigură o înaltă acuratețe a materialelor.
Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor sunt realizate de Direcția Comunicare și Relații Publice a Universității din București.

12 ianuarie 2021 | Dorina Pătrunsu
Cât de liberă poate fi societatea oamenilor liberi? Democrație și libertate, susținută de conf. univ. dr. Dorina Pătrunsu, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București (înregistrată în 20 noiembrie 2020, publicată în ianuarie 2021).

22 decembrie 2020 | Bogdan Suditu
La ce folosește geografia? Elogiu hărții și analizei teritoriale, susținută de conf. univ. dr. Bogdan Suditu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din București (înregistrată în 14 decembrie 2020, publicată în 22 decembrie 2020).

18 noiembrie 2020 | Marian Preda
Cei într-adevăr dezavantajați. Încotro să îndreptăm solidaritatea socială, susținută de prof. univ. dr. Marian Preda, sociolog, rectorul Universității din București, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București (înregistrată în 15 octombrie 2020, publicată în 18 noiembrie 2020).

9 noiembrie 2020 | Cătălin Lazăr
Provocări de acum 7000 de ani. Despre începuturile civilizației umane în Sud-Estul Europei, susținută de dr. Cătălin Lazăr, cercetător și coordonator al secțiunii ArchaeoSciences din cadrul ICUB, arheolog și profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității din București (înregistrată în 14 octombrie 2020, publicată în 9 noiembrie 2020).
| Ultimele noutăți
Conf. univ. dr. Dorina Pătrunsu, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București, care a abordat dintr-o perspectivă teoretică și filosofică o temă de mare actualitate, și anume raportul dintre libertate și democrație, discutând despre cât de liberă mai poate fi societatea oamenilor liberi și raționali astăzi.
Conf. univ. dr. Bogdan Suditu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din București, a vorbit despre rolurile și semnificațiile geografiei, cu accent pe utilitatea și importanța hărții și analizei teritoriale și cu referiri la memoria locurilor și toponimie, la așezări informale și chiar la cum poate fi predată geografia astfel încât să trezească interesul tinerilor.
