O echipă de specialiști formată din cadre didactice, masteranzi și doctoranzi din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației oferă, în mod voluntar, începând de vineri, 10 aprilie, sprijin psihologic, asistență și sprijin educațional persoanelor care întâmpină dificultăți de natură psihologică și emoțională, pe fundalul situației actuale de criză.
Astfel, pe toată perioada stării de urgență, orice student sau angajat al Universității din București, fie din mediul academic, fie din direcțiile administrative, poate beneficia de servicii de suport de scurtă durată din partea unui specialist în psihologie sau în științele educației.
Redăm mai jos mesajul echipei de voluntari adresat comunității UB:
Dragi studenți, dragi colegi,
Odată cu trecerea activității didactice în mediul virtual, cu instituirea stării de urgență, viața noastră, cu toate ritualurile și rutinele ei profesionale și personale, s-a schimbat dramatic. În mod cert, viața noastră de astăzi nu seamănă mai deloc cu cea de acum câteva luni.
Noi credem însă cu tărie că provocările pot fi depășite mai ușor dacă suntem solidari, dacă împărtășim din experiența, din expertiza noastră celor care au nevoie de ea.
Comunitatea noastră universitară se bucură de sprijinul unui grup de specialiști – cadre didactice, studenți la master și doctoranzi de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației- care lucrează în mod voluntar și sunt gata să vă ofere asistență pentru a reuși să traversați cât mai echilibrat această perioadă.
Cum putem face față într-un mod sănătos incertitudinii și sentimentului de nesiguranță în această perioadă? Putem depăși pericolul sau incertitudinea pentru a le transforma în oportunități? Putem să ne pregătim pentru un viitor incert? – sunt câteva întrebări esențiale în această perioadă dificilă.
Începând de azi și continuând pe toată durata stării de urgență, orice student sau angajat al Universității din București (academic sau administrativ) poate beneficia de servicii de suport de scurtă durată din partea unui specialist în psihologie sau în științele educației.
Sprijinul nostru constă în:
- Sprijin psihologic pentru situația de criză
Acesta este un serviciu de scurtă durată, destinat situațiilor de criză, care urmărește adresarea dificultăților de natură psihologică și emoțională care pot apărea la unele persoane în această perioadă.
- Asistență și sprijin educațional
Prin intermediul acestui serviciu puteți beneficia de suport în domeniul educațional, prin activități de tip coaching, consiliere educațională, ”școala de acasă”, asistență pentru persoanele cu nevoi speciale / dizabilități.
- Informare
Vă invităm să consultați materialul informativ furnizat (aici), cu privire la reacțiile psihologice posibile în situația curentă și câteva acțiuni recomandabile. De asemenea, specialiștii noștri pot furniza, la cerere, alte informații științifice în domeniu.
Dacă simțiți că vă putem fi de folos, nu ezitați să ne contactați, completând formularul ACESTA. Pentru a beneficia de servicii de consiliere, vă rugăm să utilizați adresa instituțională de email (toți studenții beneficiază de astfel de adrese; dacă adresa instituțională nu este activată, contactați tutorele de an sau persoana responsabilă din partea facultății).
Pentru orice întrebare vă stăm la dispoziție și la adresa de email asist_UB@credis.unibuc.ro.
Știm că orice activitate de consiliere și orice relație care se dezvoltă astfel are nevoie, în primul rând, de încredere. Vă asigurăm că toți specialiștii noștri sunt calificați și vor păstra discreția profesională cu privire la orice interacțiune cu dumneavoastră. Puteți avea încredere în noi!
Ar mai fi de adăugat aici că toți specialiștii implicați în acest program sunt voluntari, având, ca și dvs., diverse alte obligații profesionale. Așadar, vă rugăm să fiți înțelegători și flexibili în stabilirea unor eventuale sesiuni de asistență psihologică sau educațională. Fiți siguri că facem toate eforturile pentru a veni în întâmpinarea nevoilor dvs. în cel mai scurt timp posibil.
Știm că această situație cu totul nouă pentru noi, în care suntem forțați, pentru binele nostru și al celor dragi, la autoizolare, la educație online, la lipsa interacțiunii directe cu familia sau colegii, ne poate afecta în diverse feluri. Știm că incertitudinea și lipsa unei stări generale de siguranță nu ne pot face bine. Noi suntem alături de dvs., în încercarea de a trece cât mai bine peste această perioadă dificilă.
Acest proiect este dezvoltat de Clinica de Asistență și Intervenție Psihologică și Educațională (CAIPE) și de Centrul de Învățare (UB Learning Centre) ale Universității din București.
În același timp, Departamentul de Consiliere și Orientare pentru Carieră al UB rămâne activ pentru oricine are nevoie de servicii de consiliere în carieră și orientare vocațională.
Multă sănătate vă dorim tuturor!
Coordonatorii echipei de voluntari:
prof. dr. Lucian Ciolan, prorector & coordonator al Centrului de Învățare UB
prof. dr Cătălin Nedelcea, prodecan FPSE & coordonator CAIPE
lect. dr. Cristian Bucur, director de programe CREDIS – FPSE