,,Cred că prezența tehnologiei în fiecare domeniu de activitate este un pas înainte” – interviu cu Florin-Daniel Bîlbîe, câștigătorul premiului pentru Cea mai bună disertație de master în domeniul Științelor Vieții și Pământului

,,Cred că prezența tehnologiei în fiecare domeniu de activitate este un pas înainte” – interviu cu Florin-Daniel Bîlbîe, câștigătorul premiului pentru Cea mai bună disertație de master în domeniul Științelor Vieții și Pământului

Câștigător al premiului pentru „Cea mai bună disertație de master în domeniul Științelor Vieții și Pământului”, Florin-Daniel Bîlbîe este, în prezent, doctorand al Școlii Doctorale de Informatică. La examenul de admitere din octombrie 2017, Florin-Daniel Bîlbîe a fost clasat pe primul loc din cei 10 candidați înscriși la concurs.
Lucrarea câștigătoare a fost realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Andrei Păun și tratează tema „Universalitatea Sistemelor P Neurale de Spiking cu comunicare la cerere folosind un singur tip de Spike.” Teza este bazată pe importantele rezultate științifice obținute de către student în activitatea sa academică de până acum. Unul dintre aceste rezultate a fost publicat într-o lucrare prezentată în cadrul evenimentului “Conference on Membrane Computing (CMC18)”, unde a obținut distincția Best Paper Award.
Despre provocările din spatele redactării disertației, precum și despre ambițiile și planurile unui viitor bioinformatician, ne va povesti chiar Florin-Daniel Bîlbîe.
Reporter: Dacă am înțeles corect, cercetarea dumneavoastră aparține unei direcții din domeniul ,,bioinformaticii”. Ce trebuie să facă un cercetător pentru a dobândi ,,echilibrul” necesar unei abordări ,,inter-disciplinare”?
Florin – Daniel Bîlbîe: Într-adevăr, lucrarea de disertație este în sfera bioinformaticii. Pentru abordarea subiectelor inter-disciplinare nu cred că este nevoie de un „echilibru”. Consider că este necesară pasiunea pentru disciplinele implicate sau „înclinația intelectuală” către acele discipline. Ar fi extraordinar dacă ambele sunt prezente, dar cel puțin una dintre ele este absolut necesară – pasiunea te motivează să depui eforturi suplimentare pentru a fi la nivelul celor care au înclinație înnăscută spre un anumit domeniu (sau cum am spus mai sus, „înclinație intelectuală”).
R.: Înțeleg că, în prezent, sunteți asistent universitar. Cum a fost această schimbare, dinspre ,,bancă”, înspre ,,catedră”? Este mai ușor sau, dimpotrivă, mai greu să construiți, ca tânăr cadru didactic, relația profesor – student?
F.-D. B.: Teoretic nu sunt asistent universitar – mă refer la angajarea cu carte de muncă. Orele pe care le-am ținut mi-au fost asignate prin efectuarea de practică facultativă (pe durata masterului) și acum datorită contractului de studii pentru doctorat. Schimbarea a fost destul de ușoară, ajutat fiind și de materia pe care am predat-o. Relația profesor – student e mai ușor de construit când ai doar câțiva ani în plus, ca vârstă, peste studenți. Ei se pot raporta mai ușor la tine și sunt mai deschiși la anumite subiecte.
R.: Dacă tot am atins acest subiect, ar fi interesant de realizat o paralelă între „viața” de dinainte și de după studenție.
F.-D. B.: N-aș putea spune că s-au schimbat multe. Cea mai importantă schimbare este modalitatea de gestionare a timpului. Acum e mult mai sensibil/ grav dacă aproximez greșit durata unor activități. Ca student îmi permiteam „luxul” de a folosi ineficient timpul.
R.: Ce v-a motivat să concurați la Premiile Senatului Universității din București? Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?
F.-D. B.: Dorința de competiție. Sunt o persoană competitivă. Îmi place să îmi testez calitățile împotriva altor persoane, să văd care nu sunt punctele mele forte și unde mai trebuie să lucrez pentru a deveni mai bun.
R.: Pentru a înțelege mai bine esența lucrării „Universalitatea Sistemelor P Neurale de Spiking cu comunicare la cerere folosind un singur tip de Spike”, povestiți-ne, pe scurt, ce sunt aceste „Sisteme P Neurale de Spiking” și care este modul în care „comunică la cerere, „folosind un singur tip de Spike”. Ce v-a determinat să vă alegeți această temă?
F.-D. B.: Înainte de toate, lucrarea este în domeniul calcului cu membrane – aici scopul e să folosim procesele chimice ale unei celule sau ale unui grup de celule pentru a face calcule. În cazul lucrării mele se folosesc grupuri de neuronii. Biologic, neuronii transmit impulsuri nervoase (sub formă de „șocuri” electrice sau „spikes”) prin intermediul sinapselor (legături între neuroni). Asta fac și sistemele P neurale de spiking (pe scurt sistem SN P). Ele sunt formate dintr-un grup de neuroni care comunică prin spikes. Mai mult, neuronii dintr-un sistem SN P pot memora câte astfel de spikes sunt până la un anumit moment. Acești neuroni au o serie de reguli care îi pot determina să facă spiking (să trimită un impuls nervos către alți neuroni). O regulă este activată într-un anumit conținut al neuronului (număr de spikes) și odată aplicată se „consumă” câțiva spikes din neuron și se emite un spike către toți neuronii legați la care acesta are o sinapsă. Comunicarea la cerere modifică puțin mecanismul de spiking: neuronul nu mai face spiking ca urmare a unei reguli aplicate de el, ci în urma unei „cereri” de la un neuron vecin. Acest model teoretic de comunicare prin cereri a fost demonstrat că este un model de calcul universal (echivalent cu o mașină Turing), dar folosind două tipuri de spike-uri, fapt care nu este motivat din punct de vedere biologic (spike-urile folosite de neuroni nu sunt de mai multe tipuri). Eu am reușit să demonstrez că proprietatea de universalitate este păstrată chiar dacă folosim un singur tip de spike.
R.: Există vreun moment pe care îl considerați a fi „decisiv” pentru evoluția dumneavoastră profesională?
F.-D. B.: Aș putea considera ca fiind decisiv momentul în care am luat decizia de a mă înscrie la Facultatea de Matematică și Informatică.
R.: Credeți că abundența ,,corporațiilor” care caută să angajeze ,,programatori” a condus la o creștere sau, dimpotrivă, la o scădere a numărului de ,,experți”/ ,,profesioniști” care se orientează înspre acest domeniu?
F.-D. B.: Nu cred că sunt 100%  corelate cele două numere, dar influențează puțin. Momentan, la noi partea de cercetare și parcursul academic nu sunt foarte bine răsplătite din punct de vedere financiar, iar pasiunea, oricât de mare e ea, nu pune o pâine pe masă. Așadar am putea spune că salariile mai mari oferite de mediul privat ar putea atrage persoane care ar putea face și cercetare. Dar în același timp cred că se pot îmbina cele două. Eu fac asta. Sunt angajat într-o corporație și în același timp fac și cercetare, iar cele două nu au legătură. Am colegi care lucrează în echipe care fac doar cercetare. Ce-i drept, nu au acea afiliere către un mediu academic, dar fac cercetare. Ce nu înțelege multă lume e că majoritatea corporațiilor sunt interesate de cercetarea în domeniul lor de activitate. Cercetarea înseamnă inovare, iar inovarea face ca produsele să se vândă bine.
R.: Pentru că decurge, cumva direct, din întrebarea anterioară, m-ar interesa să știu și ce părere aveți despre ,,exportul de materie cenușie” dinspre România către ,,Occident”?
F.-D. B.: Sunt de părere că fiecare este liber să lucreze și să trăiască în orice țară crede el că e mai bună. Dar nu sunt de acord ca formarea profesională să fie făcută în România, pe banii statului, ca mai apoi personalul calificat să nu producă nimic în țară. Ideea e că finanțarea  pentru dezvoltarea și pregătirea forței de muncă se face pentru a dezvolta economia țării, iar acest „exod” nu face decât să transforme o investiție într-o risipă de bani. A fost la un anumit moment un sugestie de proiect de lege care să oblige absolvenții de locuri bugetate să practice meseria pentru o anumită perioadă de timp în țară, după care pot pleca liniștiți, dar această abordare este un pic cam totalitară. Totuși, obligarea la plata studiilor pentru cei care nu vor să rămână este o soluție mai abordabilă. Ori faci studiile pe un loc plătit din bani personali, ori  faci pe loc bugetat și contribui la economia țării cu ceva.
R.: ,,Informatic” vorbind, cum vedeți ceea ce este numită ,,supertehnologizarea” societății? Este o epocă de/în care ar trebui să ne simțim ,,amenințati” ori ,,favorizați”?
F.-D. B.:  Cred că aducerea tehnologiei în fiecare domeniu de activitate este un  pas înainte. Amenințarea și favorizarea sunt relative la poziția din care privim. În calitate de beneficiar al unui serviciu, tehnologia aplicată corect nu face altceva decât să crească calitatea acelui serviciu. În calitate de muncitor înlocuit de o mașină, prima senzație e să te simți amenințat, pentru că asta implică o reprofilare pe piața muncii, fapt ce implică o schimbare, iar schimbarea e cea care sperie.
R.: M-aș bucura să dărâmăm o prejudecată și să scoatem, puțin, interviul din sfera ,,întrebărilor comune” adresate cuiva care urmează Școala Doctorală de Informatică. Astfel, vă propun să orientăm, puțin, discuția către zona artistică (despre care se spune că ar fi apanajul minților cu formare ,,umanistă”). Spuneți-ne câteva cuvinte despre ce ,,muzici”/ filme/ cărți/ picturi etc. vă plac.
F.-D. B.: Sunt un fan al activităților care implică activarea mai multor simțuri. Prin urmare îmi plac filmele care sunt construite în detaliu și care atacă fiecare personaj din punct de vedere psihologic (Shutter Island, The Godfather sau Shawshank Redemption sunt câteva exemple). Același lucru și despre cărți. Despre muzică, n-aș zice că sunt axat doar pe un singur gen. Gravitez în jurul pieselor dance, house, rap/hip-hop, dar ascult și muzică pop, R&B, muzica din SUA anilor ‘60 și ‘70 (spre exemplu Frank Sinatra, Dean Martin sau Rick Nelson).
R.: Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?
F.-D. B.: Dezvoltarea/modernizarea condițiilor de studiu în facultăți. Mai multe evenimente de genul Premiile Senatului Universități și premieri, nu neapărat în bani, ar putea ajuta de asemenea.
R.: În loc de încheiere, un mesaj pentru organizatorii Premiilor Senatului Universității din București.
F.-D. B.: Spor la organizarea edițiilor viitoare, mai multă promovare pentru eveniment și mai multă claritate în criteriile de evaluare a categoriilor care implică domenii ce nu sunt similare.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services