Marți, 4 aprilie 2023, a avut loc o nouă ediție a Seminarului de Cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică, organizat în parteneriat cu Centrul de Cercetări în Logica, Filosofia și Istoria Științei (CELFIS) din cadrul Universității din București.
Prelegerea cu titlul „Cum funcționează, de fapt, creierul?” a fost susținută de prof. Andrei C. Miu de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj.
Evenimentul a avut loc în format fizic la sediul Facultății de Filosofie a UB (Splaiul Independenței, nr. 204, sector 6), în intervalul orar 14:00-15:15.
„Interesul publicului român pentru neuroștiințele cognitive a crescut în ultimii ani, pe fondul mediatizării sporite a acestui domeniu. Din păcate, de multe ori, rezultatele științifice sunt prezentate distorsionat în știrile de presă și pe paginile de internet scrise de nespecialiști. Totodată, „speakerii motivaționali” și autorii de podcasturi care au ieșit în întâmpinarea publicului, în ultimii ani, au contribuit la popularizarea defectuoasă a neuroștiințelor în România, creând o falsă impresie că se cunoaște totul despre funcționarea creierului, care nici n-ar fi prea greu de înțeles. Realitatea științifică este, însă, alta. În pofida progreselor metodologice și a cercetărilor sistematice și extinse din neuroștiințele cognitive în ultimele decenii, de-abia de curând a început să se contureze o perspectivă generală asupra funcționării creierului. În această prezentare, voi descrie trei principii fundamentale ale organizării creierului, unul mai vechi, dar trecut deseori cu vederea, și alte două, propuse mai de curând, pe baza integrării cercetărilor de neuropsihologie și neuroimagistică funcțională.”
Puteți consulta mai multe informații pe pagina Facebook a seminarului și de PhilEvents.
În cadrul Departamentului de Filosofie Teoretică a UB sunt oferite cursuri din sfera logicii, a filosofiei limbajului, a filosofiei minţii şi a ştiinţelor cognitive, precum şi a epistemologiei sau a istoriei şi filosofiei ştiinţei. Departamentul oferă cursuri cu caracter general, de dezvoltare a abilităţilor argumentative şi de gândire critică, dar şi cursuri care urmăresc instruirea specifică în sub-domeniile abordate ale filosofiei. Programa dezvoltată de membrii Departamentului de Filosofie Teoretică îi ajută pe studenţi să se familiarizeze cu principalele teorii filosofice cu privire la existenţă, cunoaştere, adevăr, minte, ştiinţă, şi de asemenea, să deprindă şi să exerseze abilităţile de a argumenta, de a gândi critic, sistematic şi riguros.