Marți, 20 martie 2018, Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări din cadrul Universității din București (IRH-ICUB) organizează o nouă prelegere în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Tema prelegerii susținute de prof. univ. dr. Maria-Luisa Flonta, cadru didactic la Facultatea de Biologie a Universității din București, este „Cum poate fi înțeleasă libertatea voinței în neuroștiințe”. Evenimentul va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
Prof. Flonta va porni de la una din întrebările puse cândva de Ludwig Wittgenstein: „Ce rămâne dacă scad din faptul că ridic mâna faptul că mâna mea se ridică?” Răspunsul simplu este: voința – ideea că cineva alege să ridice mâna în mod voluntar, că mâna nu e mișcată de o forță exterioară. Natura voinței și, mai ales, a așa-numitei „voințe libere” a fost o temă importantă de discuție în filosofie de-a lungul secolelor. Specialiștii din neuroștiințe preiau acum această temă și încearcă să identifice noi tehnici și metode care să descopere mecanismele neuronale aflate la baza acțiunii voluntare și să le compare cu cele aflate la baza obișnuințelor și mișcărilor automate.
Prof. dr. Maria-Luisa Flonta predă fiziologie și neurobiologie la Facultatea de Biologie a Universității din București. A lucrat în domeniul transferului de ioni prin membranele celulare și a contribuit la descoperirea canalelor ionice termosensibile în neuronii din ganglionii spinali dorsali și, în plus, la clarificarea mecanismelor durerii cronice. De asemenea, ca bursier Humboldt la Institutul pentru cercetarea diabetului din München, prof. Flonta a descoperit receptorii celulari pentru insulină. Prof. Flonta este director al programului de masterat în neurobiologie de la Universitatea din București și este membru corespondent al Academiei Române. Drept recunoaștere a contribuțiilor sale științifice remarcabile, Senatul Universității din București i-a conferit, în cadrul primei gale a Premiilor Senatului, distincția de Profesor emerit al anului.
Seminarele „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secțiunii de Știinte Umaniste a Institutului de Cercetări din cadrul Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi găsite aici.
Mai multe informații despre seminarele „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” pot fi accesate aici.