Seria Conferințelor UB – „Știința pe înțelesul tuturor” în format online continuă cu o nouă conferință, susținută de profesorul și sociologul Marian Preda, rectorul Universității din București, care ne-a vorbit despre sărăcie și categorii defavorizate în România de azi, dar și despre necesitatea implementării ferme a unor politici concrete de solidaritate și echitate socială.
Adresată publicului larg, conferința, intitulată „Cei într-adevăr dezavantajați. Încotro să îndreptăm solidaritatea socială”, aduce pe tapet una dintre cele mai pregnante și sensibile probleme ale societății românești actuale, și anume nivelul sărăciei în cadrul unor comunități sau grupuri sociale defavorizate, și ne invită să abordăm cu seriozitate și discernământ posibilele soluții pentru această situație.
Prezentarea prof. univ. dr. Marian Preda discută rolul politicilor de solidaritate în societate, abordând mecanismele de discriminare și prejudecățile care stau de multe ori la baza contestării necesității acordării de sprijin unor categorii în mod evident dezavantajate.
Printre categoriile cele mai vulnerabile la care prezentarea prof. Preda face referire se află copiii aflați în situații-limită, anumite comunități locale sau etnice minoritare sau anumite grupuri specifice, precum dependenții de substanțe sau refugiații. Pe lângă argumente care vizează moralitatea, empatia și responsabilitatea socială, conferința a abordat și avantajele de natură economică pe care soluționarea acestor probleme sociale le-ar aduce.
Conferința integrală poate fi accesată aici.
Marian Preda este profesor de Sociologie, Management și Politici Sociale, rectorul Universității din București (din decembrie 2019). Este fost președinte al Senatului Universității din București (2015-2019), fost decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială (2008-2015), fost președinte al Societății Sociologilor din România (2010-2012), președinte (coordonator) al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice (2009-2010).
Prof. Preda are 29 de ani de experiență în proiecte științifice referitoare la diverse aspecte sociale atât în calitate de cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, cât și ca membru al comunității academice și științifice a Universității din București. A fost consultant al Ministerului Educației, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și al Comisiei Naționale Anti-sărăcie și Promovare a Incluziunii Sociale din cadrul Guvernului României în proiecte finanțate de UE, DFID și Banca Mondială, precum și în Republica Moldova (pentru UNICEF și FNUP). Profesorul Preda a fost beneficiarul unui grant de cercetare Fulbright în cadrul Departamentului de Sociologie al Universității George Washington (mai-august 2017).
Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor sunt organizate de Grupul de Comunicare a Științei din cadrul Universității din București în colaborare cu Direcția Comunicare și Relații Publice a Universității din București.