Seria Conferințelor UB – „Știința pe înțelesul tuturor” continuă cu o nouă conferință online, susținută de conf. univ. dr. Bogdan Suditu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din București, care ne-a vorbit despre rolurile și semnificațiile geografiei, cu accent pe utilitatea și importanța hărții și analizei teritoriale și cu referiri la memoria locurilor și toponimie, la așezări informale și chiar la cum poate fi predată geografia astfel încât să trezească interesul tinerilor.
Adresată celor pasionați de geografie, dar și publicului larg, conferința „La ce folosește geografia? Elogiu hărții și analizei teritoriale”, ne conduce printr-o istorie marcată de relevarea importanței hărții și a analizei teritoriale, oferind exemple concrete și elemente de „culise” dintr-o fascinantă geografie istorică.
Așa cum arată conf. Bogdan Suditu în prezentarea sa, conștient sau nu, fiecare dintre noi facem apel la geografie în fiecare zi. Când căutăm adrese, când citim hărți turistice sau apelăm la Google Maps pentru a ne ajuta să ajungem într-un anumit loc, când vorbim despre țări membre / nemembre din Uniunea Europeană sau a altor structuri politice, când identificăm orașele din Spania sau Italia în care migranții români sunt numeroși, orașele monoindustriale din Valea Jiului sau Muntenia care se depopulează sau când căutăm comunele dinamice din punct de vedere economic și administrativ, când vorbim despre destinații turistice, despre “starea vremii”, localități în carantină sau aeroporturi oprite de erupții vulcanice, discutăm de fapt despre GEOGRAFIE.
Geografia este o necesitate cotidiană, iar apelul la hartă ne ajută să înțelegem și să rezolvăm elementele necunoscute: unde este, de ce acolo, în legătură cu ce!
Înregistrarea integrală a conferinței poate fi accesată aici.
Bogdan Suditu este conferențiar la Facultatea de Geografie a Universității din București. Este titular al cursurilor: Analiză și planificare urbană; Mobilități rezidențiale și politici de locuire; Politici și strategii de dezvoltare urbană și rurală; Toponimie și geografie istorică; Geografie Socială – la Facultatea de Geografie, dar și al cursului de Dezvoltare Regională – Master Cultură și politică în context european și internațional- Facultatea de Litere și Introducere în dreptul urbanismului și planificării teritoriale – la Masterul de Dreptul Urbanismului și al planificării teritoriale, organizat prin cooperarea dintre Universitatea din București, Facultatea de Drept și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, Facultatea de Urbanism.
Absolvent al Facultății de Geografie a Universității din București (1997), a realizat o teza de doctorat în cotutelă Universitatea din București și Universitatea din Angers (France) cu tema “Mobilitatea rezidențială a populației Municipiului București” / “Logements, habitants et mobilites residentielles a Bucarest. Enjeux pour le XXIeme siecle” (2006), iar ulterior a devenit diplomat al Ecole Nationale d’Administration – ENA, Strasbourg – Franța (Promoția 2010 Marco Polo). A deținut funcții de responsabilitate în administrația publică centrală și este un activ profesionist în domeniul civic și privat.
Bogdan Suditu este un pasionat și recunoscut specialist în materie de geografie socială, guvernanță teritorială, mobilități rezidențiale și migrații, disparități socio-demografice teritoriale, locuire și locuințe sociale, urbanism și amenajarea teritoriului, relații urban-rurale și expansiune urbană, patrimoniul cultural, toponimie și istoria urbană, dezvoltarea regională, regenerarea urbană și așezări informale.
În anul 2017 a fost desemnat Profesorul Anului al Universității din București. Din 2016 este membru al Senatului Universității din București, iar în decembrie 2019 a fost ales Președinte al Comisiei de Monitorizare Utilizare Resurse al Universității din București.