În perioada 30 august – 2 septembrie 2021, Cercul de Istorie Orientală (CIO) și Centrul de Studii Turce, în colaborare cu Facultatea de Istorie a Universității din București, organizează cea de-a doua ediție a Școlii de vară de istorie orientală.
Tema acestei ediții este Oriental-Occidental: identitatea și percepția minoritarilor în istorie, iar printre activitățile propuse participanților se numără o sesiune de comunicări științifice, o vizionare de film, un curs introductiv de limba turcă, o dezbatere și un tur virtual în Orient.
Evenimentul, destinat celor interesați de studierea spațiului istoric și a civilizațiilor orientale și coordonat de conf. univ. dr. Silvana Rachieru de la Facultatea de Istorie a UB, se va desfășura online pe platforma Zoom.
Apel la contribuții pentru studenți din România și din Republica Moldova
Pentru a participa la ediția din anul 2021 a Școlii de vară de istorie orientală, studenții, masteranzii și doctoranzii din România și Republica Moldova, din domeniile Istorie, Relații Internaționale, Studii culturale și specializări conexe, sunt invitați trimită aplicațiile până sâmbătă, 31 iulie 2021. Pentru a se înscrie, persoanele interesate trebuie să trimită CV-ul și rezumatul comunicării propuse (1.000 – 1.500 de cuvinte) la adresa scoaladevara.cio@gmail.com și să completeze formularul de aici.
Comunicările, ce pot fi susținute în limbile română, engleză sau franceză, trebuie să se încadreze în spațiul temporar în cadrul intervalului 600 d.Hr. – 1945 și geografic în spațiul oriental, pornind de la Extremul Orient și până la teritoriile ce au aparținut califatelor arabe și Imperiului Otoman – inclusiv Balcanii otomani și Spania maură.
Câteva exemple de subiecte ce pot fi abordate în comunicările participanților sunt imaginea evreului/creștinului în Imperiul Otoman, imaginea turcului în Europa, imaginea mongolilor în sursele occidentale; statutul politic, juridic al minorităților etnice și religioase în Imperiul Otoman, califatele arabe, China și Europa creștină; călători orientali în Occident, călători occidentali în Orient; Marile Puteri și protecția supușilor/cetățenilor străini în Imperiul Otoman; mărci identitare ale minoritarilor în vestimentație, artă, arhitectură; coexistența pașnică/belicoasă orientali-occidentali.
Printre obiective, consolidarea relațiilor dintre studenții participanți și profesorii invitați
Misiunea pe termen lung a Școlii de vară de istorie orientală este aprofundarea cunoștințelor despre istoria Asiei, Africii de Nord și a teritoriilor europene ale civilizațiilor orientale. De asemenea, se au în vedere crearea și consolidarea relațiilor dintre studenții participanți și profesorii invitați ce vor avea ca rezultat atât împărtășirea cunoștințelor academice, cât și dezvoltarea abilităților de comunicare și managementul emoțiilor.
Prima ediție a Școlii de vară de istorie orientală a avut loc în anul 2019.
Cercul de Istorie Orientală (CIO), înființat pe 22 noiembrie 2016, este un cerc științific destinat studenților de la programele de licență, master și doctorat din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, având că misiune promovarea studiului spațiului istoric al civilizației orientale.
În cei cinci ani de activitate. CIO a coordonat multe evenimente relevante, printre care două excursii de studii la Istanbul, unde studenții au avut ocazia să viziteze cele mai importante obiective și monumente istorice din oraș, și a organizat activități de promovare și prezentare în cadrul Săptămânii Porților Deschise și a Săptămânii Culturii Turce, dezbateri pe baza unor scurt-metraje și prezentări cu teme inedite referitoare la cultură, politică și mentalitatea orientală, aflându-se în strânsă colaborare cu Centrul de Studii Turce din cadrul Facultății de Istorie. În prezent, cercul numără 43 de membri, președintele acestuia fiind Alexandru Vasile, student în anul III, licență.
Mai multe informații despre Cercul de Istorie Orientală cât și despre Școala de vară de istorie orientală pot fi accesate de aici și aici.