Lect. univ. dr. Roxana Zus, cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității din București și reprezentantul desemnat al României în CERN Teacher and Student Forum, ne vorbește, într-o nouă ediție a seriei „microSCOP: cercetător UB la microfon”, despre pasiunea ei pentru Fizică, formarea viitorilor fizicieni și participarea României la programele de la CERN pentru elevi, studenți și profesori.
Cadru didactic din vocație, Roxana Zus arată că, dincolo de a transmite cunoștințe și chiar propria fascinație pentru domeniul său de studiu, esențial pentru orice formator este să înțeleagă că tinerii au nevoie în primul rând de un pic de ghidaj, astfel încât să poată alege cu încredere ceea ce vor să facă în viitor. În acest sens, ea încearcă să le transmită studenților că fiecare etapă de formare este importantă și că este natural ca primii ani de studiu universitar să fie o perioadă de explorare și de testare a tuturor opțiunilor pe care le au în față.
Episodul cu numărul 11 al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon poate fi accesat cu doar un click mai jos.
Pentru Roxana Zus opțiunea pentru Fizică s-a împletit în mod firesc cu dorința de a deveni profesor și a contribui în acest fel la pregătirea viitorilor fizicieni, indiferent că este vorba despre cercetători, cadre didactice, ingineri sau alți specialiști în domeniu.
Ca atare, nu este deloc surprinzător că a ales un parcurs academic și profesional menit să o pregătească în mod corespunzător pentru acest obiectiv și că astăzi este coordonator al programelor de la CERN. În această calitate, misiunea ei este să contribuie la educația în domeniul fizicii nucleare și al energiilor înalte și să îi ghideze pe elevii și studenții interesați, asigurându-le oportunitatea de a interacționa atât cu alți colegi, cât și cu cercetători care deja activează în branșă, în țară și la CERN.
Convinsă că pasiunea presupune explorare și interacțiune, Roxana Zus consideră că principalul câștig al programelor de la CERN este faptul că participanții vin acasă dornici să împărtășească din propria experiență și din oportunitățile descoperite acolo, devenind astfel veritabili „ambasadori” pentru o carieră în cercetare sau educație. Și nu puține sunt situațiile în care ei înșiși aleg un astfel de parcurs.
Totodată, Roxana Zus face parte și din echipa care a inițiat primul program de masterat în fizica energiilor înalte, aflat în curs de acreditare. Programul este gândit ca unul național, integrat, realizat printr-o colaborare între facultățile de Fizică din țară.
Detalii despre acest program de masterat, despre interacțiunea cu studenții și despre prioritățile actuale în domeniul formării viitorilor cercetători, ne-a vorbit Roxana Zus în episodul cu numărul 11 al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon.
Lect. univ. dr. Roxana Zus este cadru didactic și directoare a Departamentului de Fizică Teoretică, Matematici, Optică, Plasmă, Laseri din cadrul Facultății de Fizică a Universității din București.
Domeniile sale de interes includ fizica teoretică, în particular fizica nucleară și a energiilor înalte, dar și programele educaționale. În 2007, a obținut titlul de doctor la Johannes Gutenberg-Universität Mainz, Germania, având ca temă studiul renormării masei neutrinilor. De atunci, a continuat să participe în proiecte naționale și internaționale de cercetare, iar din 2022 este responsabilul Universității din București în cadrul colaborării ATLAS la CERN (European Organisation for Nuclear Research).
În perioada 2013-2021, a fost președintele secțiunii ,,Fizică și educație” din cadrul Societății Române de Fizică și s-a implicat, de asemenea, în diverse proiecte educaționale, inclusiv în cadrul Alianței CIVIS, unde a coordonat „Virtual Mobility Task Force”.
Din 2018, este reprezentantul desemnat al României în CERN Teacher and Student Forum și, în această calitate, coordonatorul național al programelor de la CERN pentru elevi, studenți și profesori.
Mai multe detalii despre publicațiile Roxanei Zus sunt disponibile aici și aici.
Parte a programului de comunicare a științei dezvoltat de Universitatea din București, seria „microSCOP: cercetător UB la microfon” își propune să prezinte într-o manieră dinamică și succintă informații despre rezultatele concrete ale unor demersuri de cercetare notabile din cadrul UB.
Prin format și obiective, seria microSCOP: cercetător UB la microfon vine să completeze programul de comunicare a științei din cadrul Universității din București, care mai include Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor și Doza UB de Știință.
Seria are ca obiectiv promovarea acelor proiecte de cercetare care, prin contribuția majoră adusă domeniului din care fac parte, au ajuns să beneficieze de recunoaștere internațională, încurajând astfel conexiunea dintre UB și diverse universități și instituții de cercetare din afară.
Microscopul, ai cărui invitați sunt în primul rând cercetători din cadrul UB premiați pentru rezultatele lor în cercetare, își propune să contribuie la informarea mediului academic românesc, dar și a altor categorii de public interesat, cu privire la principalele proiecte de cercetare desfășurate în interiorul UB, stimulând în acest fel dezvoltarea unor inițiative colaborative viitoare.