Doza UB de Știință revine la începutul anului 2023 cu tema „Secretele ionilor metalici și frumusețea intrinsecă a moleculelor” într-o prezentare realizată de acad. Marius Andruh, prof. univ. dr. la Facultatea de Chimie a Universității din București.
Episodul cu acad. Marius Andruh din Doza UB de Știință, al optulea din serie, poate fi accesat cu doar un click mai jos.
Această ediție a Dozei UB de Știință ne propune, așa cum spune și titlul, o incursiune în universul ionilor metalici, o gamă de particule chimice care generează o clasă mare de compuși moleculari și cu care elevii se întâlnesc prin clasa a IX-a.
Cu alte cuvinte, discuția abordează zona chimiei coordinative, domeniu care utilizează ionii metalici datorită particularităților lor în obținerea așa-numitelor materiale interesante și a compușilor cu structuri și proprietăți interesante. După cum arată academicianul Marius Andruh, domeniul chimiei coordinative este extrem de „generos” pentru că oferă o varietate semnificativă de posibilități de sinteză și caracterizare. Ionii metalici au o preferință stereochimică care permite specialiștilor să dirijeze arhitecturile moleculare. Totodată, ionii metalici au niște particularități electronice care determină culoarea, proprietățile magnetice, proprietățile catalitice etc., adică proprietăți, așa cum afirmă Marius Andruh, pe care orice chimist le caută atunci când sintetizează compuși noi.
În plus, consideră specialistul, o altă componentă extrem de importantă în ceea ce privește acești compuși este cea estetică, dat fiind că aceștia au o frumusețe intrinsecă care fascinează pe cercetători, indiferent de vârstă.
În continuare, Marius Andruh arată că cercetarea fundamentală este extrem de importantă pentru că este cea care contribuie la progresul cunoașterii. În acest sens, în cadrul laboratoarelor Facultății de Chimie profesorul Andruh, alături de alți cercetători și de doctoranzi aflați la început de drum, dezvoltă două subiecte importante: așa-numiții polimeri de coordinare și ionii metalici care au un moment magnetic.
Despre toate aceste subiecte, precum și despre strategiile originale de sinteză elaborate în cadrul laboratoarelor în care activează și implicarea doctoranzilor în proiectele Facultății de Chimie a UB, ne vorbește Marius Andruh în al optulea episod al Dozei UB de Știință.
Academicianul Marius Andruh este chimist, doctor în ştiinţe chimice, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Chimice a Academiei Române și profesor la Facultatea de Chimie a Universității din Bucureşti. Este membru titular al Academiei Române din 2009 după ce în perioada 2001-2008 a activat ca membru corespondent în cadrul instituției.
Marius Andruh a contribuit la dezvoltarea chimiei combinațiilor complexe poli-nucleare cu contribuții în următoarele zone de cercetare: arhitecturi supramoleculare în chimia coordinativă și inginerie cristalină, magnetism molecular, combinații complexe hetero-poli-nucleare 3d-4f, sisteme moleculare și supramoleculare cu trei purtători de spin diferiți, materiale moleculare luminescente. Totodată, acad. Andruh a contribuit în domeniul chimiei prin realizarea unor strategii originale pentru obținerea polimerilor de coordinare prin utilizarea de noduri oligo-nucleare homo- și hetero-metalice și prin descrierea unor noi tipuri de topologii pentru polimerii de coordinare. Împreună cu colaboratorii, pe parcursul anilor, a sintetizat pe baza unei strategii proprii, primii nano-magneți moleculari mono-dimensionali cu trei ioni metalici diferiți. A adus contribuții în chimia metalo-supramoleculară și a utilizat, pentru prima dată, complecșii heteroleptici bis-oxalato ai cromului (III) ca metalo-liganzi pentru obținerea de sisteme hetero-metalice cu punți oxalato.
Este Doctor Honoris Causa a numeroase instituții de învățământ superior din țară și din străinătate. Rezultatele cercetărilor sale sunt publicate în peste 300 articole și cinci capitole de carte, care au adunat peste 10.000 citări (h-index = 50 – WoK; 51 – SCOPUS, 52 – Google Academic). Peste 25 de articole au figurat în topul celor mai citate/accesate articole ale unor prestigioase jurnale internaționale: Chemical Communications, Chemistry – A European Journal, Inorganic Chemistry, Dalton Transactions, Crystal Growth & Design, European Journal of Inorganic Chemistry, Coordination Chemistry Reviews, New Journal of Chemistry, CrystEngComm, Inorganica Chimica Acta etc. Totodată, este coautor a trei cărți publicate la Editura Academiei Române.
Lansată în octombrie 2021, Doza UB de Știință este un proiect ce propune o manieră concentrată și dinamică de a comunica informații științifice într-un format atrăgător, viu și expresiv, stabilind o platformă de dialog cu publicul larg interesat de știință.
Inițiată în cadrul Programului de comunicarea științei, lansat de Universitatea din București în cursul anului 2018, Doza UB de Știință se adresează publicului larg și încurajează conexiunea dintre mediul academic și cel neacademic, pe baza unor subiecte actuale și de interes.
Invitații acestei serii, menită să reprezinte o modalitate sintetică și captivantă de comunicare a diverselor domenii ale științei, sunt în principal profesori și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.
Materialele din cadrul Dozei UB de Știință includ prezentări scurte și dinamice ale unor subiecte cu relevanță pentru societatea contemporană: poluare, schimbări climatice, pandemie, educație, digitalizare și altele. Astfel, pe lângă dimensiunea fundamentală de comunicare a unor informații validate științific, Doza propune și o importantă componentă de responsabilitate socială, reconfirmând rolul și misiunea Universității din București în cadrul societății și contribuind la conștientizarea unor probleme acute ale lumii actuale și la popularizarea unor posibile soluții pentru aceste probleme.