Despre Sezonul România-Franţa, despre Eli Lotar şi despre Gherasim Luca la Cafeneaua critică

Despre Sezonul România-Franţa, despre Eli Lotar şi despre Gherasim Luca la Cafeneaua critică

17 aprilie, 2019 in Actualitate, Evenimente, Știri

Joi, 18 aprilie 2019, Cafeneaua critică va discuta despre Sezonul cultural Franţa-România/ România-Franţa, despre expoziţiile cu care se deschide jumătatea secundă a proiectului, despre Eli Lotar şi despre Gherasim Luca. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (Str. Nicolae Creţulescu nr. 8).

La discuție vor participa Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, şi echipa MNLR implicată în organizarea sezonului, Damarice Amao (Centre Pompidou) şi Pia Viewing (Jeu de Paume), curatoarele expoziţiei despre Eli Lotar, Andreea Drăghicescu coordonatoarea expoziţiei şi a albumului, Mica Gherghescu, curatoarea expoziţiei despre Gherasim Luca, Alina-Nicoleta Ioan, redactoriţă-şefă a Editurii Muzeul Literaturii Române, şi echipa care a pregătit publicaţiile startului de sezon. Invitat special va fi Petre Răileanu, cunoscut exeget al avangardei româneşti şi monograf al lui Gherasim Luca, iar amfitrionul întâlnirii va fi, ca de obicei, Ion Bogdan Lefter, de la Facultatea de Litere a Universității din București.

În perioada 17-19 aprilie 2019 debutează, cu un şir de ceremonii şi vernisaje, partea a doua a Sezonului cultural Franţa-România/ România-Franţa, cu un bogat program de evenimente la noi în ţară, după ce de la sfîrşitul lui noiembrie trecut şi pînă la mijlocul lui aprilie s-a consumat prima parte, în Hexagon.

La noul start de acum: expoziţia Specii de spaţii, cu lucrări din colecţia de artă contemporană a Băncii Société Générale, la Muzeul Naţional de Artă al României; expoziţia Spaţiu (continuare şi sfârşit), cu lucrări de Iulia Nistor şi Achraf Touloub, la Rezidenţa BRD Scena9; expoziţia Eli Lotar, la Muzeul Colecţiilor de Artă; expoziţia Gherasim Luca, la Muzeul Naţional al Literaturii Române-Griviţei; expoziţia România/Franţa – Itinerarii culturale în Colecţiile Bibliotecii Academiei Române, la Biblioteca Academiei Române.

Cu ocazia expoziţiilor despre Eli Lotar şi Gherasim Luca, Editura Muzeul Literaturii Române din Bucureşti a publicat albume speciale, precum şi volumul Scrisori/ Lettres (1924-1926), cu  inedite Eli Lotar (fiu al lui Tudor Arghezi, mare fotograf al avangardei); iar Editura Tracus Arte lansează versiunea românească, revizuită şi extinsă, a monografiei Gherasim Luca, publicate în Franţa de Petre Răileanu.

Mai multe detalii despre Sezonul România-Franța sunt disponibile aici.

Cafeneaua critică, proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, desfăşurat în 1994-1998, în cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi după 2008, în diverse cluburi din Capitală, este găzduită actualmente de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.