Profesoara Ionela Băluță, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și directoare a Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse al UB, ne propune, în cadrul unui nou episod al seriei „microSCOP: cercetător UB la microfon”, o incursiune în domeniul multidisciplinar al studiilor de gen.
Astfel, ea ne explică modurile în care educația și încurajarea spiritului critic reprezintă garanții incontestabile pentru păstrarea democrației și a unei societăți bazate pe respectul drepturilor fundamentale ale tuturor oamenilor.
Totodată, discuția abordează și teme precum pericolul reprezentat de ascensiunea campaniilor anti-gender și interzicerea unor domenii de studiu sau a libertății femeilor de a dispune de propriul corp prin negarea dreptului la avort, de exemplu.
Al zecelea episod al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon poate fi accesat cu doar un click mai jos.
Preocupată de studiile de gen și de diversele perspective și definiții ale conceptului de gen încă din timpul doctoratului, prof. univ. dr. Ionela Băluță arată că acestea implică o lectură critică asupra unor instituții și fenomene și propun o perspectivă extrem de utilă în numeroase domenii prin abordarea multidisciplinară, aflată la intersecția dintre sociologie, științe politice, literatură și antropologie.
Profesoara Ionela Băluță este inițiatoarea Programului de Master în Politicile Egalității de Șanse (MPES), unul dintre puținele programe dedicate studiilor de gen din România și primul și singurul program de acest tip de la Universitatea din București. Unicul program de studii de gen inclus într-un consorțiu european, MPES este totodată și primul și singurul master profesional de profil. Ca atare, el vine cu o abordare deopotrivă teoretică și practică, permițând studenților să intre în contact cu specialiști în domeniu, dar și să facă practică „la firul ierbii” pentru a identifica și exersa situații concrete care țin de inegalități și discriminare a unor categorii vulnerabile.
Motivată la început de necesitatea înființării acestui master pentru a contribui la umplerea unui gol în domeniu în România, dar și pentru a crea colaborări la nivel european într-o zonă de studiu care se confruntă peste tot cu obstacole, Ionela Băluță spune că în prezent principala ei motivație o reprezintă interacțiunea cu studenții și implicarea lor entuziastă în toate activitățile incluse în acest program.
Considerând că legătura dintre instituțiile de educație și programele de studii, pe de o parte, și societate și spațiul profesional, pe de altă parte, este esențială pentru ambele părți, Ionela Băluță subliniază importanța proiectelor pe care studenții MPES și membrii Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse al UB le dezvoltă cu diverse instituții și ONG-uri.
Întrebată despre cele mai recente proiecte, profesoara Ionela Băluță s-a referit în primul rând la un proiect realizat în 2022 în cadrul Centrului Filia, coordonat împreună cu conf. univ. dr. Claudiu Tufiș, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a UB, și anume o cercetare națională despre violența împotriva femeilor, concretizată în primul barometru al violenței de gen la nivel național. Arătând că între violența domestică și violența împotriva femeilor sunt multe diferențe, Ionela Băluță explică faptul că este vital să definim corect conceptele și să măsurăm adecvat fenomenul pentru a veni cu politici publice eficiente.
Despre rezultatele concrete ale acestui barometru și alte proiecte recente, precum și despre ascensiunea campaniilor anti-gender și pericolul interzicerii unor arii de studiu sau a libertății femeilor de a dispune de propriul corp, ne-a vorbit Ionela Băluță în al zecelea episod al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon.
Prof. univ. dr. Ionela Băluță este cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și directoare a Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse al UB. Este specializată în studiile de gen, cu un doctorat la Ecoles des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS Paris, 2005) în Sociologie. În 2017 a obținut abilitarea în științe politice, cu o teză despre potențialul cognitiv al genului în științele politice.
În 2011, a inițiat primul și singurul program de master în domeniul studiilor de gen / politicilor egalității de șanse din Universitatea din București, în context european și românesc (în română, cu modul opțional în franceză), fiind și coordonatoarea instituțională și științifică a acestui program. A fost decană a FSPUB în perioada 2016-2019 și directoare a Departamentului de Știință Politică, Relații Internaționale și Studii de Securitate la aceeași facultate (2011-2015).
A coordonat și a participat la numeroase proiecte naționale și internaționale pe tema egalității de șanse și egalității de gen. A coordonat proiectul de cercetare internațional «Campagnes «anti-genre» en Europe : enjeux de savoir, enjeux de pouvoir» – CAGE, AUF-IFA 2019-2021. Este expertă de țară în proiectul Gender Flagship “Gender mainstreaming in public policy and budgeting” (REFORM/IM2022/011) (2023-2024).
A publicat cărți și peste 40 de studii și articole pe subiect, în engleză, franceză și română, în cadrul mai multor volume colective ori reviste academice cu factor de impact și vizibilitate internațională.
În 2018-2019, a fost distinsă de către statul francez cu Ordinul Palmes Académiques în grad de Cavaler și Ordinul Național de Merit (Ordre National du Mérite), în grad de Cavaler pentru implicarea în dezvoltarea cooperării universitare româno-franceze, în susținerea francofoniei și a egalității de gen.
Domenii sale de interes vizează studiile de gen, campaniile anti-gender, politicile de egalitate de șanse, reprezentarea politică a femeilor, feminismul/istoria feminismului, genul și națiunea în România în sec al XIX-lea, igienismul și biopolitica. Mai multe detalii despre Ionela Băluță sunt disponibile aici și aici.
Parte a programului de comunicare a științei dezvoltat de Universitatea din București, seria „microSCOP: cercetător UB la microfon” își propune să prezinte într-o manieră dinamică și succintă informații despre rezultatele concrete ale unor demersuri de cercetare notabile din cadrul UB.
Prin format și obiective, seria microSCOP: cercetător UB la microfon vine să completeze programul de comunicare a științei din cadrul Universității din București, care mai include Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor și Doza UB de Știință.
Seria are ca obiectiv promovarea acelor proiecte de cercetare care, prin contribuția majoră adusă domeniului din care fac parte, au ajuns să beneficieze de recunoaștere internațională, încurajând astfel conexiunea dintre UB și diverse universități și instituții de cercetare din afară.
Microscopul, ai cărui invitați sunt în primul rând cercetători din cadrul UB premiați pentru rezultatele lor în cercetare, își propune să contribuie la informarea mediului academic românesc, dar și a altor categorii de public interesat, cu privire la principalele proiecte de cercetare desfășurate în interiorul UB, stimulând în acest fel dezvoltarea unor inițiative colaborative viitoare.