1 alianță, 11 universități, oportunități nenumărate.
Bine ați venit la CIVIS, Alianța Civică Universitară Europeană!
Universitatea Aix-Marseille (Franța), Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (Grecia), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea din București (România), Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia), Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania) şi-au unit forțele pentru a construi o rețea a universităților europene, denumită „CIVIS”.
În decembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat cererea de integrare a Universității din Glasgow în alianța universităților CIVIS, ca partener asociat, iar în luna octombrie 2021, Universitatea Paris Lodron (PLUS) din Salzburg devine al zecelea membru al Alianței noastre și prima universitate austriacă din familia noastră europeană. Universitatea Paris Lodron din Salzburg aduce pentru CIVIS expertiză – printre altele – în digital humanities, științele vieții și rețele internaționale. De asemenea, PLUS reprezintă, pentru CIVIS, a doua universitate membră din Europa de limbă germană.
Începând cu 1 octombrie 2022, prin aderarea oficială a Universității din Lausanne (UNIL), comunitatea CIVIS se extinde, ajungând să numere 11 universități membre. Prin integrarea UNIL, comunitatea CIVIS se îmbogățește cu peste 17 000 de studenți de naționalități diverse (aproximativ 130) și cu peste 3 600 de angajați.
Totodată, 1 octombrie 2022 marchează și data la care CIVIS intră în al doilea ciclu de finanțare Erasmus+, cu cel puțin încă patru ani de sprijin din partea UE pentru o nouă fază de dezvoltare.
Astfel, CIVIS este acum o comunitate universitară de aproximativ jumătate de milion de studenți, peste 70.000 de membri la nivel de personal (incluzând peste 37.400 de cadre universitare și cercetători) a căror expertiză, cunoștințe și valori comune nu numai că vor consolida rolul CIVIS în conturarea viitorului învățământului superior, dar vor aborda provocările societale esențiale și practice.
Universitățile membre ale rețelei CIVIS se angajează să implementeze principiile statuate de procesul Bologna, în vederea integrării în procesul de creare a unei zone de învățământ european superior. Ne imaginăm Universitatea Civică Europeană ca un spațiu al educaţiei responsabile şi inovative, al cercetării, al schimburilor culturale și al acțiunii cetățeneşti în Europa, de la Marea Baltică la Marea Mediterană, fiind mereu conectată la tot ce se întâmplă în lume, la cetățenii și instituțiile ei.
Rețeaua CIVIS va consolida legăturile existente în cercetare, între universitățile noastre, prin interdisciplinaritate, infrastructuri comune de cercetare și finanțare, menite să stimuleze proiectele dezvoltate în parteneriat.
Consorțiul Universității Civice Europene va avea ca prioritate să răspundă provocărilor globale majore, acţionând ca un vector de schimbare și inovare în următoarele sfere prioritare: sănătate; mediul urban, teritorii și mobilități; climat, mediu, energie; transformări digitale și tehnologice; societate, cultură și patrimoniu
Zona mediteraneană și cea africană se află în centrul strategiei noastre globale.
Implicarea fiecărei universităţi membre în Consorțiul nostru universitar civic va consolida accesul la educația de calitate și va crea șanse reale, de succes, pentru toți studenții noștri.
Excelența în cercetare va fi un punct cheie care va contribui la o educaţie bazată pe cercetare și activități inovative.
Toţi actorii implicați în viața academică a universităților noastre vor contribui la definirea orientărilor și activităților alianței: studenții, cercetătorii, personalul administrativ și partenerii externi.
Rețeaua CIVIS se va dezvolta în următoarea decadă în trei faze ce presupun contribuții comune pe parcursul întregului proces, ducând la înfăptuirea Rețelei Universității Europene.